Vijesti iz BiH

Općina Prozor-Rama dobila spor: Elektroprivreda BiH mora isplatiti 2,2 miliona KM

Općina Prozor-Rama dobila je još jednu presudu u svoju korist u sporu protiv elektroprivrednih preduzeća.

Vrhovni sud Federacije BiH, u postupku revizije ranije donesene drugostupene presude, presudio da se potvrđuje prvostepena presuda protiv Elektroprivrede BiH Sarajevo, te je ova kompanija dužna platiti općini iznos od 2.196.307,60 KM uvećano za kamatu.

Tužbu zbog nepoštivanje odredbi Zakona, koji kaže da su pri obračunu i plaćanju elektroprivredna poduzeća dužna uvažiti i dotok vode i površinu potopljenog zemljišta, Općina je podnijela Općinskom sudu Mostar 8. aprila 2013. godine.

Prvosepena presuda bila je 8. maja 2015., a Općini je dosuđen iznos od 4.392.615,36 KM. Elektroprivreda BiH Sarajevo uložila je žalbu koja je razmatrana u drugostupenom postupku.

U drugostupenoj presudi, koja je donesena 15. maja 2016. godine, Kantonalni/Županijski sud Mostar presudio je da Elektroprivreda BiH Sarajevo treba općini Prozor – Rama platiti polovicu iznosa dosuđenog prvostepenom presudom.

Početkom jula 2016. izvršeno je plaćanje glavnice 2.196.307,60, kamata 851.687,94, troškova postupka 10.856,25 KM, sveukupno: 3.058.851,79 KM.

Na drugostepenu presudu je općina Prozor – Rama uložila zahtjev za reviziju tražeći da Elektroprivreda plati cijeli iznos dosuđen prvostepenom presudom.

Vrhovni sud Federacije BiH je, kako je i navedeno, donio presudu kojom se mijenja drugostupena presuda i Elektroprivredi nalaže da plati cijeli iznos dosuđen prvostepenom presudom!

Poznato je da je i presuda protiv Elektroprivrede HZ HB Mostar bila na reviziji kod Vrhovnog suda FBiH. I tada je presuda, donesena početkom ove godine, bila u korist Općine, odnosno nije uspio naum Elektroprivrede HZ HB Mostar da vrati novac koji je uplaćivala po ranije donesenoj presudi.

– Na ovaj način se dokazuje da je općina Prozor – Rama potpuno ispravno, utemeljeno na Zakonu, tražila isplate razlika koje su nastajale pri dosadašnjoj manjoj isplati naknada od onih propisanih Zakonom, navode iz Općine Prozor-Rama.

Treba napomenuti da su pomenute presude obuhvatile razdoblje do 31.12.2013. godine, te su nastavljene i nove tužbe, za nova razdoblja.

(SEEbiz)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend