Opasnost od pokvarene hrane, evo kako sačuvati povrće

Jeste li se ikada zapitali koliko hrane svakodnevno bacate u smeće? Ponekad ne iskoristimo sve namirnice koje smo kupili, a nakon nekoliko dana to isto završi u otpadu. Nažalost, takav scenarij se često odvija u mnogim kućanstvima, i to najčešće s povrćem kojem je rok trajanja – kratak.

 Kako bi vam pomogli da maksimalno iskoristite životni vijek svog omiljenog povrća, za vas smo sastavili najbolji način za pohranu i zamrzavanje, piše Zadovoljna.hr. 

 STVARI KOJE TREBATE ZNATI O ČUVANJU POVRĆA

 Izbjegavajte čuvati voće i povrće na istom mjestu.  Mnogi plodovi ispuštaju plin etilen koji ubrzava proces kvarenja.

Neki od najvećih proizvođača plinova su marelice, jabuke, avokado, banane i rajčice. Nemojte odmah prati povrće. 

Vlaga ubrzava proces dozrijevanja, pa izbjegavajte pranje povrća prije same pripreme za jelo.  Ako nemate izbora, operite ga i pohranite u zatvorenu posudu s papirnatim ručnicima. Ako je narezano, pravac hladnjak!

Svi proizvodi koji su prethodno izrezani ili oguljeni trebaju biti u hladnjaku. Da, povrće možete držati u zamrzivaču Iako zamrznuto povrće na kojem se nalaze veliki komadi inja, a ponekad i leda mogu biti izvor frustracije, bitno je odabrati hladnjak koji posjeduje novu tehnologiju koja sprječava lijepljenje hrane i uklanja vlagu.

 KAKO ODRŽATI POVRĆE SVJEŽIM

Paprika

Gdje pohraniti: Ladica s najnižom temperaturom u hladnjaku (zbog visoke vlažnosti) Rok trajanja: 4-7 dana Vlaga uzrokuje truljenje paprika, pa ih držite neopranima i suhima. Za maksimalnu hrskavost pohranite ih u plastičnu vrećicu. Zamrzavanje: Operite ih i uklonite sve sjemenke. Zatim izrežite paprike, zamrznite na sat vremena. Kad se smrznu paprike, prenesite u hermetički zatvorenu posudu i vratite u zamrzivač.

Brokula

 Gdje pohraniti: Polica u hladnjaku Rok trajanja: 2-3 dana Svježa brokula brzo se kvari te ju je potrebno pojesti što prije. No, prije spremanja poškropite glavice brokule vodom i labavo ih omotajte u kuhinjski ručnik. Zamrzavanje: Svježu brokulu prije zamrzavanja treba kuhati na pari ili blanširati. Počnite s ispiranjem glave i rezanjem u cvjetove. Glave kuhajte pet minuta, zatim ih stavite ih u ledenu vodu na pet minuta vrijeme i čuvajte ih u zatvorenim vrećicama.

Mrkve

  Gdje pohraniti: Ladica s najnižom temperaturom u hladnjaku Rok trajanja: dva tjedna Svježu mrkvu stavite u plastičnu vrećicu i stavite u hladnjak. Zamrzavanje: Kada jednom operete i ogulite mrkve blanširajte ih oko pet minuta, osušite i spremite u plastičnu vrećicu i stavite u zamrzivač. Špinat Gdje pohraniti: Ladica s najnižom temperaturom u hladnjaku Rok trajanja: tri do pet dana Prethodno oprano zelenje stavite u plastičnu posudu, te na njih položite papirnati ručnik prije dodavanja sljedećeg sloja špinata. Zamrzavanje: Ako planirate pojesti špinat u idućih nekoliko mjeseci, zamrznite ga sirovog. No, ako vam to nije u planu blanširajte ga dvije minute, pustite ga da se ohladi na papirnatim ručnicima te ga nakon toga spremite u vrećicu za zamrzavanje, istisnite zrak i stavite u zamrzivač.


vecernji.ba