Svijet

Opasni zika virus stigao u Europu: Prvi slučaj potvrđen u Danskoj

Danski mediji priopćili su danas da su rezultati analize pokazali da je jedna osoba pozitivna na virus zika u toj zemlji.
Zdravstveni dužnosnici Arhusa, drugog po veličini grada u Danskoj, priopćili su da je u pitanju državljanin Danske koji je putovao u Južnu i Središnju Ameriku, javila je danska tv stanica DR, a prenio Reuters.

Virus je najopasniji za trudnice, jer utječe na plod, a djeca se rađaju s oštećenjima mozga što može dovesti i do smrti. Znanstvenici ovaj virus povezuju s oštećenjima mozga više tisuća beba u Brazilu, prenose agencije.

Do sada se virus Zika pojavio u 23 zemlje, a ministarstva zdravlja pojedinih zemalja su savjetovala da se trudnoće, po mogućnosti, za sada odlože.

Skoro 80 posto zaraženih ljudi i ne zna da u sebi nose virus, sve dok se ne pojave simptomi. Zika virus, za kojeg još nije otkriven lijek, registriran je prvi put 1940. godine u Ugandi, odakle se proširio cijelom Afrikom. Virus se kasnije pojavio u Južnom Pacifiku i Aziji, a nedavno i u Latinskoj Americi.

Opasni zika virus prenosi komarac aedes, koji je ujedno i prenositelj žutice, kostolomne denga groznice i virusa čikungunje.

Simptomi obično uključuju groznicu, osip, bol u zglobovima, crvenilo i bol očiju, bol u mišićima, glavobolju i povraćanje. Pored uboda komarca, zika virus se prenosi i širi transfuzijom krvi, ali i spolnim kontaktom.

(VL)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend