Vijesti iz BiH

Online obuka o jačanju nastavničkih kompetencija za inkluzivno i kvalitetno obrazovanje

Misija OESS-a u Bosni i Hercegovini jučer je pokrenula online obuku o jačanju nastavničkih kompetencija za inkluzivno i kvalitetno obrazovanje za nastavnike i nastavnice, studente i studentice nastavničkih fakulteta i druge zainteresirane obrazovne stručnjake i stručnjakinje.

Obuka je besplatna i dostupna na adresi https://nastavnickekompetencije.ba/.

Obuku su pripremile sveučilišne profesorice na osnovu Modula za obuku u oblasti inkluzivnog obrazovanja (UNICEF, 2015). S ciljem doprinosa unaprjeđenju inkluzivnosti i kvaliteta nastavnog procesa, obuka se fokusira na jačanje kompetencija nastavnika i nastavnica u osnovnim i srednjim školama, studenata i studentica nastavničkih fakulteta i drugih obrazovnih stručnjaka i stručnjakinja, pružajući im uvid u niz inkluzivnih i nediskriminatornih politika i praksi.

Ova online obuka pruža pregled osnovnih postavki inkluzivnog kvalitetnog obrazovanja i savjete za njegovu primjenu u učionici. Nakon uspješno završene obuke, polaznici i polaznice će dobiti certifikat.

Obuka je dio širih aktivnosti i inicijativa Misije OSCE-a u BiH usmjerenih na unaprjeđenje inkluzivnosti i kvaliteta obrazovanja u BiH, kroz jačanje suradnje između nastavničkih fakulteta i obrazovnih vlasti i institucija, kako bi se stvorili sustavni preduvjeti za kontinuirano profesionalno usavršavanje nastavnika i nastavnica za inkluzivno i nediskriminatorno obrazovanje.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend