Lokalne vijesti

Olujni vjetar uzrokovao veliku štetu u Vitezu i drugim srednjobosanskim općinama

Kako je za Radio Vitez potvrdila Zenada Čaušević, šef Operativnog centra civilne zaštite Kantona Središnja Bosna, na osnovu prikupljenih i obrađenih izvješća od općinskih operativnih centara Civilne zaštite, BIHAMK-a, Federalnog meteorološkog zavoda, Agencije za vodno područje rijeke Save i elektrodistributera na području Kantona Središnja Bosna, Kantonalni Operativni Centar civilne zaštite kompletirao je informaciju koja se odnosi na razdoblje od 9,00 sati 6.11.2016.g. do 9,00 sati 7.11.2016. godine.

 

Jak vjetar:

 

Na području općine Vitez, uslijed olujnog vjetra, došlo je do većeg oštećenja krova Osnovne škole “Vitez” i firme “Divan” d.o.o. u Starom Vitezu, kao i dijela limenog krova na zgradi kasarne u Starom Vitezu. Došlo je do privremenog prekida prometa zbog pada borovih stabala u mjestima Kruščica, Vitez (kod srednje škole), Gačice, Rijeka, Divjak, D. Večeriska i Sadovače.

Došlo je i do samozapaljenja dimnjaka u mjestima Ahmići i Grbavica, te u zgradi “Crnogorka”. Na lokalitetu Šljivčica izbio je požar niskog raslinja – šume, koji je lokaliziran.

 

Na Vlašiću je oboren antenski stub releja Paljenik.

Vatrogasci TVJ Travnik imali su tehničku intervenciju u naselju Kalibunar, gdje je preko magistralne ceste pao jarbol, koji je uklonjen.

Vatrogasci VD Donji Vakuf imali su intervenciju na stambenoj zgradi. Uslijed jakog vjetra oštećen je krov, koji je bio prijetnja za pješake. Krov je saniran.


Požari:

 

Vatrogasci TVJ Travnik imali su jednu intervenciju zbog požara. Naime, u naselje Kalibunar gorio je sadržaj kontejnera za smeće. Požar je ugašen.

 

I vatrogasci PVJ Novi Travnik imali su jednu intervenciju zbog požara. Gorjela je privatna ordinacija. Požar, koji je uzrokovao veliku materijalnu štetu, je ugašen.

 

 

Vodoopskrba

 

Vodoopskrba je na području KSB uredna, osim na prostoru općine Vitez, gdje DVD „Stari Vitez“ vrši odvoz pitke vode u MZ Ahmići i MZ Bukve s istakanjem u rezervoare po Programu odvoza pitke vode.

                                                              

 Elektroopskrba

 

Na području općine Jajce, uslijed jakog vjetra, došlo je do kvara na niskonaponskoj mreži, pa su dijelovi naselja Divičani, Bungurovina, Šibenica i Lupnica ostali bez električne energije.

 

Stanje na prometnicama

 

Promet se odvija bez zastoja i po suhim prometnicama.

Na dionici Banja Luka – Jajce (lokalitet Lučina), zbog izvođenja sanacijskih radova, promet se odvija jednim prometnom trakom naizmjenice.

Na dionici Donji Vakuf – Bugojno, zbog radova na mostu preko rijeke Vrbas, vozila prometuju naizmjenice, jednim prometnim trakom.

(Radio Vitez)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend