Vijesti iz BiH

Okončan prvi ciklus Ženske Mentorske Mreže

Nakon gotovo četiri mjeseca aktivnog rada i učenja, okončan je prvi ciklus Ženske Mentorske Mreže.

Projekt je okupio više od 100 poslovnih žena, među kojima su bile 53 iskusne mentorice s bogatim višegodišnjim životnim i menadžerskim iskustvom iz različitih industrija, koje su svoje znanje i iskustvo podijelile s mladim ženama na početku karijere.

“Prvi ciklus Ženske Mentorske Mreže smo posvetili osposobljavanju jedne generacije žena iz privatnog sektora u nadi da će sutra dati doprinos ekonomiji Bosne i Hercegovine i demonstrirati da veća zastupljenost žena u upravljanju donosi korist svakom okruženju”, istakla je Sanela Pašić, predsjednica Uprave Addiko Bank Sarajevo i jedna od inicijatorica projekta Ženska Mentorska Mreža. “Motiviranim i zainteresiranim mladim ženama pomogli smo da unaprijede svoje postojeće vještine kroz individualno mentorstvo i zajedničke obuke iz različitih oblasti”, naglasila je Pašić.

“Deloitte BH već godinama kroz globalnu inicijativu SheXo promovira žensko poduzetništvo i mentorstvo, a Ženska Mentorska Mreža je nastala kao ideja da se ove dvije stvari objedine”, istakla je Sabina Softić, direktorica Deloitte BH i također jedna od inicijatorica projekta. “Empirijski podaci pokazuju da Bosna i Hercegovina značajno odstupa od međunarodnih pokazatelja kadaje u pitanju zastupljenost žena na rukovodećim pozicijama, te nam je drago da smo ovim projektom barem djelomično utjecali na poboljšanje tih pokazatelja”, dodala je Softić.

Treći dan edukacije pokrio je teme poslovne etike, javnog nastupa i verbalne i neverbalne komunikacije, te vještine liderstva. U okviru edukacije održan je i panel na temu razvojni put karijere, a sudionicama se na kraju događaja obratila Jadranka Kosor, bivša predsjednica Vlade RH.

Najuspješnije sudionice, koje su u potpunosti realizirale predviđeni fond sati edukacije i ostvarile postavljene ciljeve na početku projekta nagrađene su certifikatom koji će im pomoći u razvoju karijere.

U prvom ciklusu Ženske Mentorske Mreže sudjelovale su mlade poslovne žene iz  Sarajeva, Banje Luke, Tuzle, Mostara, Istočnog Sarajeva, Bijeljine, Prijedora, Srebrenika, Visokog, Ilijaša, Travnika, Kaknja, Tešnja, Lukavca, Doboja, Usore, Živinica i Srebrenice.

Osim Addiko Bank Sarajevo i Deloitte BH, projekt su podržali EBRD, UNDP, RCC i IFC, a medijski partner je magazin Azra.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend