Čokolada i crveno vino pomažu u borbi protiv dijabetesa

Tamna čokolada, borovnice i crveno vino pomažu u borbi protiv dijabetesa tipa 2, tvrde naučnici. Naime, ova tri artikla sadrže flavonoide koji reguliraju nivo šećera.”Male promjene u normalnoj dijeti mogu imati značajne efekte u rezultatima. Jedan porcija borovnica dnevno može pomoći u kontroliranju nivoa šećera u krvi ali i spriječiti srčani udar”, rekla je Aedin Cassidy sa Univerziteta East Anglia, vođa projekta. U studiji je učestvovalo 2.000 žena koje su vodile dnevnik o svojoj ishrani, te nivou šećera u krvi koje su mjerile redovno. Otkriveno je da flavoonidi pomažu u regulisanju nivo inzulina, hormona koji kontrolira glukozu u krvi. Također, sprječava hronične upale.Studija je pokazala da čaj, određene biljke, celer, jabuke i narandže također sadrže ovu supstancu. “Ove supstance su se pokazale i moćnim u borbi protiv raka i srčanih bolesti. No, treba naglasiti da artikli poput čokolade, crvenog vina ili kafe ne treba previše koristiti jer tada se poništava učinak”, istakla je Cassidy.

(Klix.ba)