Vijesti iz BiH

Oko 50 milijuna eura za izgradnju poddionice Nemila – Donja Gračanica na koridoru 5C

Danas su u Sarajevu, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara i generalni direktor OPEC – Fonda za međunarodni razvoj Suleiman Jasir Al – Herbish potpisali Projektni sporazum o zajmu između BiH i OPEC Fonda za međunarodni razvoj za realizaciju projekta Koridor 5C poddionica Nemila – Donja Gračanica (Zenica Sjever), i to za komponentu A u iznosu od 27.150.000 USD, a za komponentu B u iznosu od 24.300.000 EUR.

 

Projekt se sastoji od izgradnje 17,7 kilometara duge dionice Nemila – Donja Gračanica autoputa na Koridoru 5C koja uključuje 5,7 kilometara duge poddionice Nemila – Vranduk, 5,1 kilometar poddionice Vranduk – Ponirak te 6,9 kilometara poddionice Ponirak – Donja Gračanica.

Potpisivanju Projektnog sporazuma prethodilo je potpisivanje Sporazuma o financiranju izgradnje poddionice Nemila – Donja Gračanica na Koridoru 5C, koji su potpisali zamjenik predsjedatelja Vijeća ministra BiH i ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i generalni direktor OPEC – Fonda za međunarodni razvoj Suleiman Jasir Al – Herbish.

U izjavi za medije, Predsjednik Federacije BiH istaknuo je kako ova pozitivna vijest zaslužuje medijski prostor i daje poticaj za daljnje projekte i suradnju sa svima koji žele pomoći BiH da iz ovog turbulentong stanja pređe u jedno stabilno stanje europskih integracija i pozitivnog razvitka gospodarstva.

„Prvenstveno zahvala OPEC-u što ste prepoznali ovaj važan projekt za BiH,  a samim tim, i za Federaciju BiH, jer se sredstva implementiraju u Federaciji BiH. Izgradnja koridora 5C onakvog kakav je zamišljen je korak kojem svi težimo, a to je da imamo normalne komunikacije u BiH. Naravno, zahvalnost ide i Ministarstvu financija i trezora BiH koje je uspješno provelo pregovore, dogovore i ostalu proceduru koja je prethodila današnjoj svečanosti potpisivanja Sporazuma. Ja, kao Predsjednik Federacije BiH, sukladno ustavnim ovlastima, danas sam potpisao ovaj Sporazum u ime Federacije BiH. Svi zakonski uvjeti u Federaciji BiH su ispunjeni za preuzimanje zaduženja,a implementator projekta je JP Autoceste Federacije BiH.“, kazao je Predsjednik Federacije BiH.

Nakon svečanosti potpisivanja sporazuma, održan je sastanak predstavnika državne i federalne izvršne vlasti s izaslanstvom OPEC – Fonda za međunarodni razvoj.

 

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend