OHR kao i 2000. kroji vlast bez Hrvata u BiH

Ustavni sud Federacije BiH danas će po nalogu visokog predstavnika Valentina Inzka koji ga je ovlastio za to odlučiti je li vlast u FBiH izabrana legalno unatoč tome što je predsjednica FBiH Borjana Krišto jučer ipak povukla zahtjev za njihovim očitovanjem. Predsjednica je zatražila od Ustavnoga suda FBiH da se ne očituje oko ranije upućenog zahtjeva smatrajući da postoji pritisak na ovaj sud od međunarodne uprave u BiH, kao i da su sve odluke nakon naloga visokog predstavnika o suspenziji odluke Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) postale ‘besmislene’.

Poštuju OHR

Iz Ustavnoga suda FBiH smo dobili samo kratko poruku ‘raspravljat će se o povučenom zahtjevu’ na upit kako će postupiti u novoj situaciji budući da sada Krišto praktično više ne traži odluku ove institucije. Predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto je pojasnila kako je ‘situacija u BiH dovedena do apsurda, srušen pravni poredak, ustav i zakoni’ nakon što su derogirane odluke Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) koje je jedino bilo zaduženo za ocjenu zakonitosti izbora izvršne vlasti FBiH. – Sada je sve besmisleno jer je derogirana pravna država, a Ustavni sud dobio nalog visokog predstavnika da presudi oko spornog načina izbora vlasti u FBiH. Svjedoci smo svi posljednjih dana, a o tome se i javno govori da postoje pritisci na rad Ustavnog suda FBiH, rekla je Krišto. Dodala je kako je i njoj kao strani koja je uputila zahtjev za ocjenu ustavnosti odluka Doma naroda zabranjeno sudjelovanje na sjednici što je protivno poslovniku ovoga suda. – Samo u slučaju kada se radi o državnoj ili vojnoj tajni, isključi se javnost. Ovo je gruba povreda prava. Stoga smatram kako se besmisleno žaliti na odluke nelegalnog Doma naroda i njegove nelegalne države jer je ovdje OHR suspendirao pravnu državu, rekla je Krišto. Ustavni sud trebao bi danas odlučivati o tome je li na legalan način konstituiran Dom naroda Parlamenta Federacije BiH i izabran predsjednik Federacije i nova Vlada Federacije BiH koju predvodi SDP BiH. Visoki predstavnik Valentin Inzko jučer je poništio odluku Središnjeg izbornog povjerenstva koje je osporilo izbor izvršne vlasti na što se žalio HDZ BiH i naložio Ustavnome sudu da dadne konačni pravorijek.

Konačni rasplet

Zanimljivo je kako, prema tumačenju pravnika, Ustavni sud FBiH čiju odluku željno očekuju i najavljuju iz SDP-a i stranaka platforme uopće nije zadužen za ocjenu pojedinačnih odluka nego za ocjenu zakona ili propisa i kršenja Ustava. Zbog toga se procjenjuje kako su autori izbacivanja stranaka s većinskim hrvatskim legitimitetom koje dolaze iz dva HDZ-a kroz osmišljavanje posljednje odluke OHR-a praktično projicirali konačni rasplet vlasti. Čak i da se Ustavni sud FBiH, na koji kontinuirano traju pritisci odluči drukčije i primjerice ocijeni da se ipak radilo o kršenju Ustava, OHR je zadržao kroz još uvijek neprimjenjenu pravnu formu u BiH u 16- godišnjoj vladavini OHR-a ‘NALOG’ – da praktično poništi i tu odluku ako bude suprotna političkim interesima i očitoj primjeni prisile iznad prava. Inače, u jučerašnjim poslijepodnevnim satima u OHR-u su se susreli dužnosnici HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. s visokim predstavnikom Valentinom Inzkom i zamjenikom Roderickom Mooreom. – Njihova odluka o privremenoj suspenziji treba biti privremena i da se dopusti SIP-u, koji je jedini nadležan za zakonitost izbornog procesa, da ga dovrši do kraja. Uskoro će biti izabrani svi izaslanici iz županija u domove naroda i stvari treba vratiti na početak i da se ustroji legalna vlast, rekao je predsjednik HDZ 1990. Božo Ljubić.

(VL)