Vijesti iz BiH

Oduzeta vozila vrijedna 110.000 KM

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje pretresom na nekoliko lokacija u opštini Tešanj i Teslić oduzeli su 22 motorna putnička vozila u vrijednosrti od 110.000 KM.
“Na osnovu operativnih saznanja o krijumčarenju vozila iz Evropske unije u Bosnu i Herecgovinu, službenici Uprave za indirektno oporezivanje, Grupa za spriječavanje krijumčarenja i prekršaja, Regionalni centar Tuzla, izvršili su provjere porijekla putničkih motornih vozila i poslovanja pojedinih auto otpada”, saopšteno je iz UiO.
Tom prilikom izvršene su provjere na 3 lokacije u opštinama Tešanj i Teslić i pronađena su 22 putnička motorna vozila bez dokaza o porijeklu i provedenoj uvoznoj carinskoj proceduri, te plaćenim uvoznim dažbinama.

U saopštenju se navodi da je prilikom provjera brojeva šasija i drugih dijelova korištena oprema kao i obuka koja je prethodno dobijena i stečena putem programa EXBS od strane Vlade SAD.
Ukupna vrijednost oduzetih vozila iznosi 110.000 KM.
“Protiv počinioca opisanih nezakonitosti, shodno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH, pred nadležnim sudom, bit će podneseni zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka”, navodi se.
Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a.

“Takođe, pozivamo sve građane, kao i sve porezne obveznike koji su imali bilo kakve neprijatnosti sa carinskim službenicima ili poreznim inspektorima UIO, da to prijave na otvorenu liniju. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni”, stoji u saopštenju.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend