Vijesti iz BiH

Održano ročite uhapšenim specijalcima: Tragaju za dvojicom pomagača

Spisak osumnjičenih za učešće u pljački 617.000 marka UniCredit banke, koja se odigrala na autoputu Banjaluka – Gradiška, a koju su izveli pripadnici Specijalne policije RS, nije konačan i policija traga za još dva nepoznata lica.

Riječ je o onom tko je kupio automobil audi A6, korišten u razbojništvu, kao i osobi koja je iz naselja Tunjice do centra grada prevezla Vladana Malića i Olega Bandu, nakon bjekstva s Kozare, gdje su bili poslije pljačke. Ovo se navodi u prijedlogu tužilaštva za produženje pritvora petorici uhapšenih, a povodom kojeg je u petak u Okružnom sudu u Banjaluci održano ročište.

U prijedlogu je tužilaštvo navelo da je vođa ove zločinačke grupe Malić i da su oni planirali i pljačke banki i vozila za prijenos novca agencija za obezbjeđenje. Također, navodi se kako nije pronađen veći dio otetog novca.

Ovim prijedlogom otkrilo se kako se broj osumnjičenih u ovoj pljački popeo na devet, dok je dosad uhapšeno njih sedam. Od 13. siječnja, kada su uhapšeni, u pritvoru se nalaze Vladan Malić (33) i Goran Paraš (28) iz Banjaluke, te Aleksandar Popović (29) iz Kotor Varoša, pripadnici Specijalne policije RS, kao i Danijel Kuzmić, također iz Kotor Varoša, radnik “Sector Security-a”, te Oleg Banda iz Banjaluke, suvlasnik auto-placa “Kvatro”.

Za pljačku se terete i Goran Janjuz (25) iz Kozarske Dubice i Željko Inđić (27) iz Bratunca, koji se brane sa slobode, a koji će, kako se nezvanično saznaje, s tužilaštvom sklopiti sporazume o priznanju krivice.

Zbog sumnje da će utjecati na svjedoke i zbog uznemirenosti javnosti, tužilaštvo traži da se pritvorenoj petorki ova mjera produži za još dva mjeseci. Sa druge strane, odbrana smatra kako je zahtjev tužilaštva neosnovan i kako ga treba odbaciti, a osumnjičenima odrediti mjere zabrane.

Jadranka Ivanović i Jasminka Jovišević, branioci četvorice osumnjičenih, rekle su kako u ovom slučaju nema oštećene strane i ne zna se čiji je opljačkani novac.

“Nema dokaza čiji je to novac, to samo znamo iz nekih izjava osumnjičenih i medija. Nema ni dokaza koliko je novca opljačkano”, rekla je Ivanovićeva.

Ona je ocijenila kako javnost nije uznemirena jer su osumnjičeni Željko Inđić i Goran Janjuz na slobodi.

Mirko Dabić, advokat osumnjičenog Kuzmića, ocijenio je kako njegovog klijenta ne treba da terete za organizovani kriminal i razbojništvo, već da se tu radi eventualno o pomagačkoj ulozi. Dabić također smatra da nema osnova za produženje pritvora.

“On ne spori da je bio osoba koja je poslala ostalim obavještenje, ali nije direktni učesnik djela. On je od svih osumnjičenih poznavao samo Popovića”, rekao je Dabić.

Filmska pljačka se desila 22. rujna prošle godine, kada je presretnuto vozilo “Sector Security-a”, u kojem se nalazio novac UniCredit banke, a koji je vožen u centralu u Zagrebu.

Izvor: nezavisne.com

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend