Održana tradicionalna manifestacija “S nama na putu do zdravlja”

Zavod za javno zdravstvo KSB i Sportski savez KSB u saradnji sa Sportskim savezom općine Jajce, Općinom Jajce i PD “Ćusine” organizovali su tradicionalno 14. “Pješačenje do zdravlja”, a povodom 31. maja – Svjetskog dana borbe protiv pušenja, pod nazivom „S nama na putu do zdravlja“ do PD “Ćusine” na području Općine Jajce. Ova tradicionalna manifestacija i ove godine okupila je više od 550 učesnika iz općina Travnik, Gornji Vakuf/Uskoplje, Novi Travnik, Vitez, Donji Vakuf, Bugojna i domaćina općine Jajce različite starosne dobi, što je jedan od pokazatelja da svakodnevno raste svijest građana, a posebno mladih, o značaju tjelesne aktivnosti u cilju poboljšanja zdravlja i sprečavanja kardiovaskularnih oboljenja i drugih nezaraznih oboljenja, a prevashodno podizanja svijesti građana o štetnostima duhana, koji svake godine, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, odnese preko 6 miliona ljudskih života, od čega je skoro 600.000 pasivnih pušača.

Kao i prethodnih godina za učesnike manifestacije osiguran je prijevoz iz općina KSB, roštiljada i tradicionalni grah. Nakon šetnje, učesnici su imali priliku učestvovati u malonogometnom turniru  i skakanju u vrećama za najmlađe učesnike, dok je za starije učesnike organizovano povlačenje konopca.

Sportski savez KSB i Zavod za javno zdravstvo KSB nastavit će s ovakvim aktivnostima kao jednim od načina borbe protiv ovisnosti od duhana, a sama činjenica da se broj učesnika svake godine povećava govori koliko ove dvije institucije rade na promociji borbe protiv pušenja, odnosno promociji tjelesne aktivnosti s ciljem očuvanja zdravlja. Također, ovaj projekt doprinosi da učesnici uživaju u prirodnim ljepotama KSB.