Održana sjednica Kolegija SDA

Kolegij Stranke demokratske akcije (SDA) održao je sjednicu, nakon koje je uputio priopćenje za javnost. Priopćenje prenosimo u cijelosti…

SDA se zalaže za izmjene Izbornog zakona BiH na principima i opredjeljenju da se u jedinstvenom Gradu Mostaru spriječi bilo čija dominacija i majorizacija. Prijedlozi koji su ranije upućeni u parlamentarnu proceduru ne otklanjaju takve opasnosti. SDA poziva i ostale političke stranke, prije svega koalicione partnere, da zajedno istraju na navedenim principima i kreiraju valjano rješenje.

Kolegij SDA traži da se uspostavi državni regulator u oblasti bankarstva, jer je nedopustiva praksa da zbog učestale propasti banaka u RS-u bude oštećena Agencija za osiguranje depozita.

Kolegij SDA je pozdravio Rezoluciju Evropskog parlamenta o BiH za 2015. godinu, kao i ranije usvojene rezolucije koje su više puta potvrdile posvećenost evropskoj perspektivi BiH i njenoj teritorijalnoj cjelovitosti, suverenosti i jedinstvu države. Glavni odbor, Predsjedništvo i Savjet SDA će kontinuirano pratiti usklađenost akata i dokumenata koji se usvajaju na svim nivoima vlasti sa stavovima iz rezolucija Evropskog parlamenta.

Kolegij SDA je usvojio Plan priprema i provođenja izborne kampanje za predstojeće lokalne izbore.

(SLUŽBA ZA ODNOSE SA JAVNOŠĆU SDA)