Održana peta sjednica Predsjedništva i druga sjednica Središnjeg Odbora HDZ BiH

Danas je u Domu HDZ BiH u Mostaru održana peta sjednica Predsjedništva HDZ BiH kojom je predsjedala Borjana Krišto, zamjenica predsjednika HDZ BiH.
Na sjednici je razgovarano o mogućim rješenjima izbornog Zakonodavstva u BiH i prijedlozima za izmjene, ukazano je na prednosti i nedostatke mogućih riješenja koja su ponuđena, a koja bi svima bila prihvatljiva.
Analizirajući izborni zakon i prihvatljive modele za izbor člana Predsjedništva BiH, na sjednici je razgovarano i o načinu izbora u Dom naroda. Potrebno je usvojiti model koji bi Hrvatima osigurao da mogu birati svoje predstavnike za člana Predsjedništva i Dom naroda, te na taj način eliminirat mogućnost preglasavanja, zaključeno je na sjednici Predsjedništva.
U izjavi za medije, zamjenica predsjednika HDZ BiH Borjana Krišto se osvrnula na rad interresorne pravne skupine, i rekla kako još nije usuglašen dobar dio prijedloga, da je sve na samom početku, a u skorije vrijeme se očekuju konkretniji prijedlozi i zaključci. Promjene izbornog zakonodavstva zahtjevaju i promjene u Ustavu, kako na državnom nivou tako i na nižim razinama vlasti. HDZ BiH inzistira na sprovedbi presuda Ustavnog suda BiH, koje se odnose na slučaj Sejdić-Finci i na Grad Mostar,i osnovni stav HDZ BiH je da jedan narod ne bira drugome narodu političke predstavnike, istakla je Borjana Krišto.
Na drugoj po redu održanoj sjednici Središnjeg Odbora HDZ BiH, glavni naglasak je stavljen na aktualnu političku situaciju u BiH i poziciju Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH i trenutačnoj sigurnosnoj situaciji u državi koju su ocijenili složenom. Središnji Odbor HDZ BiH pozvao je sve pojedince, političke predstavnike i institucije BiH na dijalog i kompromis, kako bi se kroz reforme izgradila bolja Bosna i Hercegovina, s posebnim naglaskom na jednakopravnost triju konstitutivnih naroda i ostalih građana u BiH. Izražena je potpora predsjedatelju Predsjedništva BiH i predsjedniku HDZ BiH dr. Draganu Čoviću na ustrajnosti pri provedbi reformskog puta Bosne i Hercegovine, puta koji vodi euroatlantskim integracijama na dobrobit svih građana Bosne i Hercegovine.

(URED ZA INFORMIRANJE HDZ BiH)