Vijesti iz BiH

Održana konferencija o stanju i prevenciji korupcije u obrazovnom sektoru

Konferencija o stanju i prevenciji korupcije u obrazovnom sektoru u BiH organizovana je u okviru projekta “Kurikulum za transparentnost, kurikulum za odgovornost” koji finansira Evropska unija.

Konferencija je okupila veliki broj učesnika, predstavnika obrazovnih institucija i agencija, nastavnika i direktora škola kao i predstavnika civilnog društva i medija.

Dođaj je otvorio Eldin Karić, direktor Centra za razvoj medija i analize. Prisutnima se potom obratila Lejla Hrustanović-Isović, program menadžerica Delegacije Evropske unije u BiH naglasivši da borba protiv korupcije zahtjeva jake institucije i jako civilno društvo čemu će EU i dalje pružati svoju podršku.

Tokom panel diskusija predstavljeni su i najvažniji rezultati projekta “Kurikulum za transparentnost, kurikulum za odgovornost”:

  • Uspostavljanje saradnje sa Agencijom za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) te Agencijom za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje (APOSO)
  • Priprema i implementacija obrazovnih programa o antikorupciji i etici u osnovnim, srednjim školama i fakultetima širom BiH
  • Publikacija programa za implementaciju pilot časova
  • Produkcija 22 tematske emisije emitovane na državnoj televiziji
  • Pokretanje web stranice www.znanjenijeroba.org sa svim relevantnih materijalima i publikacijama

 

Dodatnu vrijednost konferenciji dalo je preko 100 učenika iz 50 srednjih škola iz cijele BiH koji su predstavili projekte na temu borbe protiv korupcije i humanitarnog rada takmičući se za nagradu iz Fonda Socijalni dan.

Ukupan iznos dodijeljen za najboljih 17 škola je iznosio 7709 KM. Škole će ova sredstva koristiti za implementaciju projekata u njihovim lokalnim zajednicama u narednom periodu.

Škole koje su osvojile nagrade su: Mihailo Pupin – Bijeljina, MSŠ Čelić, III gimnazija Sarajevo, Gimnazija Bihać, Ekonomska škola Banja Luka, II gimnazija Sarajevo, MSŠ Zenica, Srednja škola Široki Brijeg, Srednja škola za okoliš i drvni dizajn Sarajevo, Srednja škola Jablanica, KŠC Ivan Pavao II Bihać, Opća gimnazija Bosanska Krupa, Medicinska škola Tuzla, MSŠ Gračanica, Srednjoškolski centar Foča, II srednja škola Cazin i Gimnazija Ljubuški.

EU je finansirala projekat “Kurikulum za transparentnost, kurikulum za odgovornost” u iznosu od 445 252,68 EUR s ciljem uključivanja edukacije o antikorupciji i etici u kurikulum. Projekat su implementirale Centar za razvoj medija i analize, Udruženje INFOHOUSE i Omladinski komunikativni centar.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend