Vijesti iz BiH

Održan drugi sastanak dobavljača Konzuma BiH s izvanrednim povjerenikom Agrokora

Izvanredni povjerenik Agrokora Ante Ramljak, pomoćnik predsjednika Uprave Poslovnog sistema Mercator Igor Maroša i direktor Konzuma BiH Tomislav Bagić, sastali su se danas u Sarajevu ponovo s predstavnicima, više od stotinu dobavljača Konzuma BiH. Tema sastanka bio je daljnji rad na unaprjeđenju suradnje Konzuma i dobavljača na obostrano dugoročno održivim osnovama.

 

Ante Ramljak je izvijestio dobavljače Konzuma BiH o tijeku procesa pronalaska najboljeg mogućeg rješenja za novi koncept rada Agrokorove maloprodaje u Bosni i Hercegovini. „Proces rada na transformaciji maloprodaje Agrokora u BiH, detaljne analize i ispitivanja tržišta koja smo napravili, te različiti poslovni scenariji koje smo na temelju toga pripremili pokazali su da je optimalan put povratka Mercatora u BiH kroz preuzimanje prodajnih mjesta, koja su u vlasništvu Mercatora i najmu i podnajmu Konzuma BiH, uz zadržavanje poslovanja kroz oba brenda. Danas smo dobavljačima detaljno prezentirali financijske pokazatelje koji stoje iza ove odluke i plan za rješavanje svih međusobnih odnosa u sljedećih nekoliko mjeseci, na način koji će rezultirali plaćanjem dospjelih potraživanja koja iznose 80 milijuna konvertibilnih maraka, od čega je 67 milijuna konvertibilnih maraka prema domaćim dobavljačima u BiH. Nastavkom suradnje, koja nije upitna, osigurat ćemo dugoročnu opstojnosti novog poslovnog modela za naše dobavljače i za nas. Agrokor će provesti dokapitalizaciju Konzuma BiH u potraživanjima i novcu, te očekujem da će ovaj proces rezultirati pozitivnim doprinosom ukupnom gospodarstvu BiH. Svi naši planovi traže naravno, i potvrdu Privremenog vjerovničkog vijeća. Snažni brend Mercatora vratit će se već u rujnu na ovo tržište, na dobrobit i dobavljača i potrošača i zaposlenika, a Konzum BiH će proći restrukturiranje nakon kojeg će nastaviti biti pouzdan partner svim svojim dionicima“, rekao je Ante Ramljak.

 

Igor Maroša o aktivnostima poduzetim od strane PS Mercator vezanim uz vraćanje Mercatora na tržište BiH je rekao: „U Mercatoru smo okrenuti razvoju i želja nam je iskoristiti sve prednosti dokazano snažnog brenda, kako bi u što kraćem roku realizirali povratak Mercatora na tržište Bosne i Hercegovine. Plan nam je 83 Mercatorova prodajna mjesta, koje je Konzum 2014. bio preuzeo u najam i proveo promjenu brenda, vratiti pod okrilje Mercatora. Postupak razdvajanja ćemo provesti tijekom kolovoza, nakon čega će PS Mercator nastaviti voditi poslovanje ovih trgovina na tržištu BiH. Analize nam pokazuju da na ovaj način ostvarujemo maksimalnu moguću vrijednost za Mercator i naše partnere, na dugoročnu dobrobit zaposlenika, vjerovnika i dioničara.“

 

Tomislav Bagić zahvalio je dobavljačima na dosadašnjoj podršci i suradnji s Konzumom BiH. „Donesena je odluka prema kojoj će 176 trgovina nastaviti poslovati kao Konzum u BiH. Pred nama je restrukturiranje i optimizacija prodajne mreže, koju ćemo provesti s posebnom socijalnom osjetljivošću. Razdvajanje poslovanja očekujem početkom rujna, a cilj nam je u konačnici zajedno s našim dobavljačima rasti i poslovati još uspješnije. Zahvaljujem na povjerenju i svim našim kupcima i posebno me raduje što smo našli način kroz koji ćemo im visoku kvalitetu proizvoda i usluga po pristupačnim cijenama, koristeći najbolje svjetske prakse, nastaviti pružati i dalje.“, rekao je Tomislav Bagić.

 

 „Zadovoljni smo današnjim sastankom, jer smo dobili konkretne informacije i perspektivu       kao i slijed dešavanja u određenom vremenskom periodu za koji smatramo da je dobar. Nadamo se da će se sve ovo implementirati možde i prije nego što je planirano tako da iz te perspektive, kao jedan od najvećih dobavljača i kao domaća kompanija, pozdravljamo što se stvorila mogućnost da dobavljači iz Bosne i Hercegovine dobiju prave informacije koje će voditi ka sigurnosti poslovanja a i vraćanju povjerenja“, rekao je Adin Fakić, generalni direktor mljekare Milkos Sarajevo

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend