Lokalne vijesti

Održan 3.Viteški festival sevdalinke – Sevdah u Vitezu

U petak  u Kino sali u Vitezu održan je 3.Viteški festival sevdalinke – Sevdah u Vitezu. Radi o takmičenju pjevača amatera u izvođenju sevdalinke. Organizator pomenute manifestacije je Bošnjačka zajednica kulture”Prepoprod” Vitez koja ovu manifestaciju realizuje svake dvije godine. Na ovogodišnjem festivalu učešće je uzelo 14 takmičara iz 8 različitih BH gradova. Prema propozicijama takmičenja takmičari nisu mogli imati više od 18 godina a pobjednika festivala te drugoplasiranog i trećeplasiranog određivao je stručni žiri kojeg su činili HASIBA AGIĆ, DAMIR GALIJAŠEVIĆ i EMINUDIN KAZIJA. Nakon prvog kruga takmičenja žiri je odabrao 8 takmičara za drugi krug u kojem su svi takmičari imali mogućnost otpjevati još po jednu strofu sevdalinke po izboru.Po odluci stručnog žirija pobjednici 3.Viteškog festivala – Sevdah u Vitezu su
1.MJESTO – EDO JAHIĆ (KUD BJELAŠNICA PAZARIĆ)
2.MJESTO – MUHAMED I MEHMED TUKULIĆ (BZK PREPOROD VISOKO)
3.MJESTO – DŽANA AHMEDOVIĆ (BZK PREPOROD VAREŠ)
U dogovoru s organizatorom stručni ziri je dodjelio i nagradu za 4.MJESTO koje je pripalo NEGRI HANDŽO iz KUD Bjelašnica iz Pazarića. Titulu najboljeg izvođača po odabiru publike ponio je BAKIR GANIBEGOVIĆ iz BZK Preporod Vitez.
Ovga manifestacija imala je i humanitarnu komponentu koju je BZK”Preporod” Vitez realizovao u saradnji s Udruženjem za mlade IZVOR MLADOSTI ADMIR ĐELILOVIĆ. Naime, kompletan prihod od prodatih ulaznica za festival usmjeren je u fond za prikupljanje pomoći za ALMIRA PODOJKA iz Viteza.

Tako je u pomenute svrhe prikupljen iznos od 3.136,40 KM koji će biti uručen porodici Podojak kako bi se Almiru omogućio što brži odlazak u Tursku radi neophodnih pretraga.
BZK”Preporod” Vitez kao organizator zahvaljuje se prvenstveno svim učesnicima i takmičarima kao i njihovim matičnim Društvima koji su uzeli učešće na festivalu. Posebnu zahvalnost upućujemo gospođi HASIBI AGIĆ, gospodi DAMIRU GALIJAŠEVIĆU I EMINUDINU KAZIJI koji su činili stručni žiri. Veliko hvala i svim volonterima Izvora mladosti i članovima Bzk”Preporod” Vitez koji su terenski radili na prodaji karti i prikupljanju priloga a također i na pripremi same manifestacije. Hvala i građanima općine Vitez i drugih mjesta koji su kupovinom karte ili dobrovoljnim prilogom pomogli u prikupljanju finasijske pomoći neophodne Almiru Podojku. I na kraju hvala i DVD STARI VITEZ, RADIO VITEZ I POLICIJSKOJ UPRAVI VITEZ na tehničkoj pomoći u realizaciji ovog projekta.

 

(Izvor:BZK Preporod)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend