Vijesti iz BiH

Odobren novi program prekogranične saradnje za Hrvatsku, BiH i Crnu Goru

Evropska komisija usvojila je novi program prekogranične saradnje za Hrvatsku, BiH i Crnu Goru, vrijedan oko €67 miliona, od kojih se €57 miliona izdvaja iz Evropskog fonda za regionalni razvoj i Instrumenta za pretpristupnu pomoć.

Program ima za cilj da poboljša kvalitet zajedničkih javnih usluga u regionu, da promoviše razvoj održivog turizma i da unaprijedi konkurentnost lokalnog biznisa.

Komesarka za regionalnu politiku, Korina Kretu, je rekla: “Naši prekogranični programi pružaju konkretne mjere u cilju unapređenja kvaliteta života i nude nove ekonomske šanse i radna mjesta ljudima koji žive u pograničnim regionima Evropske unije i njenih susjeda. Ovi programi su prilika za regione da pronađu zajednička rješenja za prevazilaženje zajedničkih izazova.”

Program će takođe pomoći u ostvarivanju ciljeva Strategije za Jugoistočnu Evropu 2020, Makroregionalne strategije EU za dunavski region i Strategije EU za jadransko-jonski region.

 

Više o programu

Program pod nazivom “Interreg-IPA CBC Hrvatska-BiH-Crna Gora” pokriva 12 NUTS  III regiona u Hrvatskoj, 10 općina u Crnoj Gori, i Brčko distrikt i 109 općina u Bosni i Hercegovini.

Pet glavnih prioriteta programa su:

  1. Poboljšanje kvaliteta usluga u oblasti zdravstva i socijalne njege.
  2. Zaštita životne sredine, poboljšanje prevencije rizika i promocija energetske efikasnosti.
  3. Doprinos razvoju turizma i očuvanju regionalne kulturne i prirodne baštine.
  4. Unapređenje ekonomske konkurentnosti regiona.
  1. Pružanje tehničke pomoći u cilju poboljšanja efikasnosti u upravljanju i sprovođenju programa.

(ceppei.ba)

 

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend