Odlična zimnica koja se lako priprema

Spremanje zimnice uvijek je obilježeno dobrim tradicionalnim receptima. Tako se uz domaći ajvar, kiseljenje cikle, spremanje kiselih krastavaca i paprike sprema i lovačka salata. Lovačka salata poznat je recept za zimnicu koji je omiljen kod onih koji vole slatko – kisele okuse. Lovačka salata priprema se od paprike, rajčice, mrkve, luka i začina, a u zimskim mjesecima se može koristiti kao umak, preljev ili kao dodatak uz tjesteninu.

1 l soka od rajčice

1/2 kg mrkve

3 kg paprike roge

vezica peršinovog lišća

1/2 vrećice (2 žlice) papra (crni, mljeveni)

150 g šećera

2 žlice soli

200 ml ulja

200 ml alkoholnog octa

2 češnja češnjaka, ljute papričice po želji

PRIPREMA:

1. Mrkvu narezanu na kolutiće kuhati u tekućem paradaju 40 minuta.

2. Tada umiješati šećer, sol, peršin, ocat, ulje, papar, feferone, protisnuti češnjak i crvenu papriku rogu rezanu na male trakice. Kuhati uz povremeno miješanje još 20 minuta.

3. Vruću salatu stavljati u vruće staklenke, odmah zatvoriti celofanom i poklopcem. Ohladiti i čuvati na hladnom i mračnom mjestu.