Glazbene vijesti

Odlazak legendarnog šarmera: Umro Leonard Cohen

Detalji o smrti neumornog kanadskog kantautora nisu objavljeni. Karijera legendarnog glazbenog vizionara trajala je gotovo 50 godina. Pokopat će ga u Los Angelesu.

S dubokom tugom javljamo da je legendarni pjesnik, pjevač i umjetnik Leonard Cohen preminuo, objavljeno je na njegovoj facebook stranici. Imao je 82 godine.

– Izgubili smo jednog od najvećih i najplodnijih glazbenih vizionara. Pogreb će biti u Los Angelesu, a obitelj moli za privatnost u ovim trenucima tuge – stoji u objavi.

Cohenov sin Adam je u priopćenju za Rolling Stone poručio da je njegov otac umro u svom domu u Los Angelesu. Otkrio je da je Leonard završio sve što je htio, a pisao je do svojih posljednjih trenutaka.

Glazbena karijera neumornog mračnog šarmera, poznatog po pjesmama “Hallelujah”, “So long, Marianne”, “Dance me to the end of love” i ostalim prelijepim mračnim baladama trajala je gotovo 50 godina. Posljednji album “You want it darker” objavio je prije mjesec dana.

– Spreman sam umrijeti – rekao je u jednom od posljednjih razgovora za  New Yorker.

Njegove su balade često bile tužne, ali i pune romantike. Generacije su pjevušile i zaljubljeno plesale na njegove najpoznatije pjesme kao što su “Suzanne”, “So Long Marianne” i “Bird on the Wire” koju su izvodili mnogi glazbenici, među njima i Johnny Cash i Joe Cocker.

Rođen je 21. rujna 1934. u imućnoj židovskoj obitelji u Montrealu. Studentske godine je posvetio pisanju poezije. Objavio je nekoliko zbirka pjesama, ali mu one nisu mogle osigurati sredstva za život pa je svoj spisateljski dar ugradio u glazbu. Kada se sredinom 60-ih doselio u New York počeo je uspješnu karijeru kantautora.

Cohen je u svojim pjesmama progovarao o tuzi kao o svojoj duhovnosti, a poslije se zanosio i idejama socijalne pravednosti.

U svom posljednjem albumu “You Want It Darker” Cohen razmišlja o vlastitoj smrti. Album je izašao 21. listopada, nekoliko mjeseci nakon smrti Marianne Ihlen, Norvežanke s kojom je živio na grčkom otoku Hydri i koja mu je bila nadahnuće za pjesmu “So Long, Marianne”.

Na tom albumu kaže da je spreman za svoje posljednje putovanje: “Hineni, hineni, My Lord” (“Dolazim ti, Bože”, na hebrejskom).

Izvor: 24sata.hr

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend