Regionalne vijesti

Odgođena odluka o ulasku Hrvatske u Schengen

Odluka Europske komisije o tehničkoj spremnosti Hrvatske za pristupanje Schengenskoj zoni bez granica više nije na dnevnom redu kolegija povjerenika 16. listopada, nego je pomaknuta na kolegij 22. listopada, pretposljednji takav sastanak u mandatu Jean-Claudea Junckera.

To je već drugo pomicanje te odluke, koja je prvotno bila planirana za kolegij 2. listopada, pa je prebačena na 16. listopada, a sada za još jedan tjedan kasnije.

Iako odgoda odražava činjenicu da se u pozadini, unutar Komisije i u komunikaciji država članica s dužnosnicima Komisije, još vode razgovori o tome treba li Hrvatskoj dati zeleno svjetlo za Schengen, pri čemu se Slovenija trudi reći da ne treba, neslužbeno doznajemo da ni ova druga odgoda ne znači da se odustalo od plana da u Junckerovu mandatu Komisija usvoji odluku o prolasku Hrvatske na tehničkoj evaluaciji spremnosti za Schengen.

Osim europske povjerenice iz Slovenije Violete Bulc, i prvi potpredsjednik Komisije Frans Timmermans navodno ima neke rezerve, koje usporavaju i odgađaju donošenje odluke, a Timmermans je ključna osoba za prolazak tog prijedloga odluke na užem kabinetu europske “vlade”. No, izvori tvrde da nema nikakve panike zbog odgode, koju jedan izvor obrazlaže jednostavnim porivom da se ta odluka donese nakon sastanka Europskog vijeća, okupljanja svih premijera i predsjednika 28 država članica, koji počinje 17. listopada, dan nakon dosad planiranog datuma za usvajanje ove odluke na kolegiju Komisije.

Odgađanjem odluke za tjedan nakon tog summita, koji je važan zbog vrhunca drame oko Brexita, teme na kojoj svi žele očuvati jedinstvo 27 država članica EU, izbjeći će se situacija u kojoj premijeri Slovenije i Hrvatske dolaze u Bruxelles po drugom poslu dan nakon Komisijine odluke o pitanju oko kojeg se ne slažu.

Dimitris Avramopoulos, europski povjerenik za unutarnja pitanja, u utorak je u Luksemburgu izjavio kako Hrvatska i Komisija “trče posljednju milju” po tom pitanju tehničke evaluacije, koja je očito bila poput maratona.

Jednoglasno ili nikako

– Dajem sve od sebe da tu odluku donesemo prije kraja mog mandata. Prvo, zato što Hrvatska to zaslužuje. I drugo, zato što je to bilo moje osobno obećanje tijekom saslušanja prije pet godina – rekao je Avramopoulos i dodao da, naravno, odluku očekuje pod uvjetom da je Hrvatska ispunila sve kriterije. A jest, barem prema prijedlogu odluke koji iz njegovih stručnih službi ide prema kolegiju povjerenika, premda se već dvaput odgađa.

– Pričekajmo dok se to ne dogodi – zaključio je Avramopoulos, a takvu izjavu ponavljaju i svi u Zagrebu koji su upućeni u ovu priču. Nitko ne želi srljati pred još nepostojeću, premda pripremljenu, odluku Europske komisije.

Premijer Andrej Plenković krajem rujna, pri posljednjem posjetu Bruxellesu, rekao je da je od Junckera dobio “vrlo jasna jamstva” da će Komisija do kraja njegova mandata zaključiti da je Hrvatska ispunila tehničke uvjete, nakon čega se politička odluka prenosi na države članice, koje odluku o primanju nove članice u Schengen donose jednoglasno ili nikako.

(www.vecernji.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend