Vijesti iz BiH

Odavanje počasti poginulim američkim diplomatama i francuskom vojniku na Igmanu

Povodom 21. godišnjice pogibije američkih diplomata Džozefa Kruzela, Roberta Frejdžera, Samuela Nelsona Drua i francuskog vojnika Stefana Raula (Joseph Kruzel, Robert Freiser, Samuel Nelson Drew, Stephan Reault), koji su 19.08.1995. godine tragično nastradali na Igmanu, Ministarstvo odbrane BiH će i ove godine odati počast i organizovati prigodnu ceremoniju.

Ceremonija odavanja počasti i polaganje vijenaca će se obaviti na lokalitetu Spomen obilježja na Igmanu u petak, 19.08.2016. godine, sa početkom u 10:30 sati. Predviđeno je da se prigodnim obraćanjima prisutnima na ceremoniji obrate najviši predstavnici Ministarstva odbrane BiH, Ambasade SAD u BiH, Ambasade Republike Francuske u BiH i Misije OSCE-a u BiH.

Na ceremoniju su pozvani članovi Predsjedništva BiH, Vijeća ministara BiH, predstavnici NATO štaba u BiH, EUFOR-a, Ambasade SAD-a u BiH, Ambasade R Francuske u BiH, predstavnici međunarodnih institucija u BiH, vojno-diplomatski kor u BiH, generalski kor Oružanih snaga BiH kao i najviši predstavnici Zajedničkog štaba OS BiH.

Podsjećamo da su 19. avgusta 1995. gospoda Džozef Kruzel, Robert Frejdžer i Nelson Dru, američke diplomate iz kabineta Ričarda Holbruka, specijalnog izaslanika tadašnjeg predsjednika SAD-a Bila Klintona i francuski vojnik Stefan Raul tragično izgubili život na Igmanskom putu, vraćajući se u Sarajevo nakon obavljene mirovne misije.

 

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend