Odavanje počasti poginulim američkim diplomatama i francuskom vojniku na Igmanu

Povodom 22. godišnjice pogibije američkih diplomata Džozefa Kruzela, Roberta Frejdžera, Samuela Nelsona Drua i francuskog vojnika Stefana Raula (Joseph Kruzel, Robert Freiser, Samuel Nelson Drew, Stephan Reault), koji su 19.08.1995.godine tragično nastradali na Igmanu, Ministarstvo odbrane BiH će i ove godine odati počast i organizovati prigodnu ceremoniju.

 

Ceremonija odavanja počasti i polaganje vijenaca će se obaviti na lokalitetu Spomen obilježja na Igmanu u subotu 19. 08. 2017. godine, sa početkom od 10,30 sati.

 

Na ceremoniju su pozvani članovi Predsjedništva BiH, Parlamentarne skupštine BiH,Vijeća ministara BiH, predstavnici Štaba NATO u BiH, EUFOR-a, predstavnici OSCE u BiH, vojno-diplomatski kor u BiH, generalski kor Oružanih snaga BiH, najviši predstavnici Zajedničkog štaba OS BiH, kao i drugi predstavnici vlasti i međunarodnih institucija u BiH.

 

Nakon polaganja vijenaca, prigodnim obraćanjima prisutnima će se obratiti najviši dužnosnici i predstavnici Ministarstva odbrane BiH, Ambasade SAD u BiH i Ambasade Republike Francuske u BiH.

 

Podsjećamo da su 19. avgusta 1995. gospoda Džozef Kruzel, Robert Frejdžer i Nelson Dru, američke diplomate iz kabineta Ričarda Holbruka, specijalnog izaslanika tadašnjeg predsjednika SAD Bila Klintona i francuski vojnik Stefan Raul tragično izgubili život na Igmanskom putu, vraćajući se u Sarajevo nakon obavljene mirovne misije.

 

Ulica u kojoj se danas nalazi Ambasada SAD u BiH preimenovana je u čast ambasadora Roberta Frejdžera.

(Ured za odnose s javnošću)