Vijesti iz BiH

Od sutra pojačane kontrole obveznika koji su vršili promet koristeći usluge “brzih pošta”

Inspektori Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) će sutra, 25.5.2022. godine, početi pojačane kontrole obveznika koji su obavljali promet u Bosni i Hercegovini koristeći usluge “brzih pošta”. Razlog su sumnje u neprijavljivanje kompletno ostvarenog prometa.

Velik broj obveznika u Bosni i Hercegovini znatan dio svog prometa ostvaruje na način da se roba oglašava i prodaje putem interneta, a za dostavu paketa se koriste usluge “brzih pošta”. Na osnovu urađenih analiza UNO je utvrdila da određeni broj obveznika nije prikazivao sav ostvaren promet, te će u kotrolama biti utvrđeno stvarno činjenično stanje.

Na osnovu pribavljenih informacija UNO je izvršila identifikaciju osoba koje u ovom trenutku nisu obveznici PDV-a u BiH, a koje su ostvarile promet (naplatu po poduzeću za isporučene pošiljke kod svih pošta u BiH), na godišnjem nivou iznad 50.000,00 KM. Ove osobe su već morale podnijeti zahtjev za registraciju i ulazak u sustav PDV-a u BiH.

Pored toga, UNO je izvršila identifikaciju obveznika PDV-a koji su već registrirani u Upravi, ali je analizom utvrđeno da su ostvarili promet znatno veći u odnosu na promet koji su iskazali i prijavili u svojim PDV prijavama.

Zato još jednom pozivamo sve obveznike PDV-a, koji su u prethodnom periodu vršili promet dobara na način da su koristili i uluge “brzih pošta”, da još jednom pregledaju svoje knjigovodstvene evidencije i ukoliko uoče nepravilnosti da eventualno izmjene svoje PDV-e prijave. Također, pozivamo obveznike koji nisu u sustavu PDV-a, a koji su prešli prag oporezivog prometa u iznosu od 50.000 KM da hitno podnesu zahtjev za registraciju u Jedinstveni registra obveznika PDV-a u UNO. Na ovakav način će obveznici izbjeći prekršaje i kazne u predstojećim kontrolama.

Inspektori UNO će pojačane kontrolne aktivnosti provesti na području cijele Bosne i Hercegovine. Aktivnosti na terenu počinju 25.5.2022. godine i provodit će se s većim ili manjim intenzitetom do kraja kolovoza 2022. godine.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend