Regionalne vijesti

Od studenog 2023. građani BiH moraju podnijeti zahtjev za ulazak u Schengen zonu 

Europska unija od studenog iduće godine uvodi automatizirani elektronski sustav (ETIAS) za putovanja u Schengen zonu za putnike kojima nije potrebna viza za ulazak u EU.

Iako je sustav trebao biti uveden od svibnja, ETIAS je obavijestio da će sve biti završeno do studenoga. “ETIAS ne uvodi obaveze posjedovanja vize putnicima iz zemalja za koje je omogućen bezvizni režim putovanja u EU, uključujući i iz Bosne i Hercegovine. Državljani trećih zemalja kojima nije nužna viza za putovanje u Schengen zonu trebat će prije puta podnijeti zahtjev za odobrenje putovanja jednostavnom procedurom korištenja web stranice ili mobilne aplikacije ETIAS-a i za to će morati platiti naknadu u iznosu od sedam eura, a dobijeno odobrenje ETIAS-a važit će tri godine”, navode iz Izaslanstva EU u Sarajevu.

Prednosti ETIAS-a

Europska komisija navodi da su neke od pogodnosti ETIAS-a učinkovitije i brže procedure kontrole na granicama, manje birokracije, manje kašnjenja i odgađanja za putnike, bolju sigurnost, poboljšanu prevenciju nelegalnih migracija kao i učinkovitije procedure upravljanja granicama.

Prijava na aplikaciju ne bi trebala trajati duže od 10 minuta i ne bi trebala zahtijevati nikakvu dokumentaciju osim putne isprave (putovnicu ili drugi odgovarajući dokument). U slučaju nemogućnosti prijave zbog godina, razine pismenosti, pristupa i kompetencije informacionih tehnologija i slično, prijavu može podnijeti treća osoba. Automatski proces procjene će započeti nakon što se potvrdi naplata naknade.

Što ako dobijete odbijenicu?

Iz Europske komisije navode da će broj automatski odobrenih podnosioca biti iznad 95 posto, a odobrenje će dobiti u roku od nekoliko minuta nakon uplate.

“Ako dođe do neodobrenja u bilo kojoj od pretraživanih baza podataka ili neodlučnog ishoda automatiziranog procesa, jedinica u Agenciji europske granične i obalske straže ili relevantna institucija će obaviti ručni pregled zahtjeva za ulazak”, rekli su Feni iz Europske komisije.

Po dolasku na granični prelaz u Schengen zonu, graničar će elektronskim putem učitati podatke o putnim dokumentima. Ako ne postoji važeća putna dozvola ETIAS, graničari će odbiti ulazak i evidentirati putnika i odbijanje ulaska u Entry Exit System. Odobrenje za putovanje će se odbiti ako podnosilac zahtjeva predstavlja sigurnosni rizik, rizik od ilegalne imigracije ili predstavlja visok rizik po epidemiološku situaciju, pojasnili su u izjavi za Fenu iz Europske komisije.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend