Svijet

Od sljedeće godine jedan punjač za sve telefone

Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta raspravljao je o obvezi uvođenja jedinstvenog punjača za sve mobilne aparate i manje elektronske uređaje.

Kako je izjavila Biljana Borzan, potpredsednica europskih socijalista, ove promjene mogle bi se realizirati već sljedeće godine.

– Ovo su dobre vijesti za građane. Svatko ima nekoliko starih punjača po ladicama, a konstantno kupujemo nove. Neki punjači čak podižu cijenu uređaja, tako da bi standardizacija po kojoj bi postojao jedan punjač za sve vrste mobilnih telefona, kao i drugih malih elektronskih uređaja, dovela do uštede, izjavila je Borzan.

Ona je dodala da elektronski otpad raste od tri do pet posto godišnje širom Europske unije i da mjere koje je Europska komisija do sada poduzimala nisu donijele bitnije rezultate.

Proizvođači se, navodno, nisu odazvali jer njima različiti punjači koji se promijene u svakoj generaciji mobilnih telefona stvaraju profit kojeg se ne žele odreći.

Podaci pokazuju da bi standardizacijom punjača za polovinu elektronskih uređaja potrošači uštedjeli više od pola milijarde eura do 2021. godine. Prema podacima europske statistike, godišnje se baci 51.000 tona punjača. Upravo zato su u toku konzultacije o načinu na koji bi se punjač standardizirao, dok bi se zakonske odredbe mogle usvojiti već sljedeće godine.

– Ovo bi bio samo jedan mali korak prema održivoj potrošnji. Čak 78 % potrošača morao je zamejeniti svoj mobilni telefon samo zato što problem nije riješen u fazi dizajna proizvoda i na tome planiram i dalje raditi, zaključila je Borzan.

(Politika)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend