Vijesti iz BiH

Od ponedjeljka u BiH obvezno posjedovanje zimske opreme; kazne za prekršitelje i do 500 KM

Zakonska odredba o obveznom posjedovanju zimske opreme na putevima u Bosni i Hercegovini stupa na snagu 1. studenog, podsjetili su iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BiHAMK).

Prema uputi Ministarstva komunikacija i prometa BiH, pod zimskom opremom podrazumijevaju se:

– Pneumatici sa zimskim profilom (oznaka M+S i znak snježne pahuljice na stiliziranom obrisu planine) na svim točkovima (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) ili

– Pneumatici s ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjeta.

Ako ovlaštena osoba zatekne vozilo koje se kreće bez zimske opreme u vrijeme kada je zimska oprema zakonski obvezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom i da otkloni neispravnost, odnosno, da upotrijebi zimsku opremu, navodi Fokus.

Kazna za neupotrebu zimske opreme je 40 KM, a ako prouzrokujete prometnu nesreću zbog neodgovarajuće opreme vozila, kazne su od 50 do 200 KM.

Zbog neposjedovanja zimske opreme sa 500 KM će biti kažnjena poduzeća ili druga pravna osoba u skladu sa zakonskim propisima. Ista kazna će se izreći i fizičkoj osobi koja samostalno obavlja djelatnost prijevoza.

(Dnevnik.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend