Svijet

Od ospica i dalje dnevno umire 400 djece

Broj smrtnih slučajeva od ospica pao je za 79 posto diljem svijeta od 2000. godine uglavnom zahvaljujući cijepljenju, ali gotovo 400 djece i dalje svakodnevno umire od te bolesti, izjavili su svjetski zdravstveni stručnjaci, javlja Hina.

U izvješću o globalnim naporima u svrhu “odlaska ospica u povijest”, UN-ov međunarodni fond za djecu (UNICEF), Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i druga tijela priopćili su da tu borbu ne otežava nedostatak alata ili znanja nego nedostatak političke volje da svako dijete primi cjepivo protiv te visoko zarazne bolesti.

“Bez te predanosti, djeca će nastaviti umirati od bolesti koja se može lako i jeftino spriječiti”, rekao je Robin Nandy, UNICEF-ov šef za imunizaciju.

Masovne kampanje cijepljenja protiv ospica i globalni porast rutinskog cijepljenja spasilo je otprilike 2,3 milijuna mladih života između 2000. 2015., navodi se u izvješću.

Najveći propusti u Kongu, Etiopiji, Indiji, Nigeriji i Pakistanu

Međutim, u nekim zemljama većina djece nije cijepljena. Godine 2015. oko 20 milijuna beba propustilo je svoje cijepljenje protiv ospica a procjenjuje se da je 134.000 djece umrlo od te bolesti.

Na Demokratsku Republiku Kongo, Etiopiju, Indiju, Indoneziju, Nigeriju i Pakistan otpada 50 posto necijepljenih beba i 75 posto smrti od ospica.

Ospice su visoko zarazan virus koji se širi izravnim kontaktom i zrakom. To je jedan od najvećih ubojica djece diljem svijeta a može se spriječiti sa dvije doze široko dostupnog i jeftinog cjepiva.

Prema izvješću, koje su zajedno objavili UNICEF, WHO, Globalni savez za cjepiva (GAVI) i američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, epidemije ospica u raznim zemljama i dalje predstavljaju velik problem.

Šef GAVI-ja Seth Berkley pozvao je vlade da prepoznaju prijetnju “jednog od najsmrtonosnijih ubojica na svijetu u dječjoj dobi koji se može spriječiti cijepljenjem” i da djeluju u tom smjeru.

“Potrebna nam je snažna predanost zemalja i partnera kako bi se povećala rutinska imunizacija…”, kazao je.

(VL)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend