Od desetog do desetog – Težak život umirovljenika u BiH

Službeni podaci pokazuju da su prosječne mirovine najviše u Hrvatskoj i Crnoj Gori, a najniže u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Umirovljenici u zemljama Zapadnog Balkana dio su populacije koja živi u teškoj i neizvjesnoj socioekonomskoj situaciji. S prosječnom mirovinom od 420 KM, Bosna i Hercegovina se nalazi na samom začelju Zapadnog Balkana, dok najviše prosječne mirovine imaju Hrvatska i Crna Gora.

Realnost je još teža, jer najveći broj umirovljenika prima čak i manje od prosječne mirovine. “Platim komunalije, dok kupim nešto hrane, stavim u zamrzivač povrća dosta i to koristim tako”, priča umirovljenik Borislav Savić, prenosi BHRT. “Svoju mirovinu rasporedim točno. Tako da mi bude točno od desetog do desetog jer ako fali, nemaš gdje ni uzajmiti, nema narod para, nema marke“, navodi Edhem Omerašević.

Dok plate sve potrepštine i kupe lijekove, za normalan život ostaje veoma malo. “Komunalne usluge, električna energija, ovdje pijemo najskuplju vodu na Balkanu, struja, voda, smeće, TV pretplata, sin mi plaća internet da ne živim k’o u džungli. Žena mi je prilično bolesna, ima i šećer, tako da njoj treba 80 KM mjesečno lijekova, i ja nešto trošim minimalno”, navodi umirovljenik Dušan Stevanović.

Uskratili smo sebi sve kako bismo mogli preživjeti. Ovo se ne može nazvati životom, kaže Stevanović dok pokazuje obveze koje mora izmiriti svaki mjesec. Briga o umirovljenicima u našoj zemlji je ravna nuli, a isplata jednokratne pomoći i mjere koje donose entiteti samo su kap u moru ogromnog problema, smatraju ekonomisti. “Treba voditi računa o broju zaposlenih i umirovljenika. Naše vlade ne vode računa i dovele su situaciju da mali broj zaposlenih treba isplatiti mirovine za veliki broj umirovljenika koji se iz dana u dan povećava.

Situacija je takva da su mirovine preniske u odnosu na troškove, a da vlade ne rade ništa da otvore trgovine za takvu kategoriju ili da naprave bonuse za umirovljenike”, ističe ekonomista Zoran Pavlović. Dok se nadaju promjeni koja ne dolazi, umirovljenici u Bosni i Hercegovini jedini bijeg od surove realnosti predstavljaju odlasci u klubove umirovljenika, gdje uz šah i domine bar nakratko uspijevaju zaboraviti svakodnevne probleme i neimaštinu.