Vijesti iz BiH

Očekujemo značajna kašnjenja u zaključivanju prvog pregleda programa za BiH

Međunarodni monetarni fond (MMF) primio je na znanje da Parlamentarna skupština BiH nije usvojila izmjene i dopune Zakona o akcizama kao ni novi Zakon o osiguranju depozita na sjednici 5. aprila što će imati implikacije na mobiliziranje vanjskog finansiranja za prijeko potrebne infrastrukturne projekte i na napore koje vlasti ulažu u modernizaciju regulative bankarskog sektora, izjavio je u Washingtonu šef misije MMF -a za BiH Nadeem Ilahi.

Istaknuo je da oba zakona predstavljaju ključne parametre programa vlasti koji MMF podržava u obliku Proširenog aranžmana (Extended Fund Facility-EFF) te da očekuju značajana kašnjenja u zaključivanju prvog pregleda programa.

– U proteklim mjesecima vlasti su ostvarile dobar napredak u provedbi ekonomskih reformi koje su podržane EFF-om, posebno u pogledu jačanja fiskalne discipline, očuvanja finansijske stabilnosti i poboljšanja poslovnog okruženja. Spremni smo pomoći vlastima da i dalje provode strukturalne reforme kako bi potaknuli potencijal rasta i održali makroekonomsku stabilnost, uključujući i kroz savjete MMF-a i tehničku pomoć – kazao je Ilahi.

Naglasio je da je, međutim, vlastima potrebno više vremena da ostvare napredak u nekoliko ključnih oblasti svog programa, kao npr. da obezbijede finansiranje za ključni infrastrukturni projekat, modernizuju regulativu iz bankarskog sektora te unaprijede upravljanje u kompanijama u državnom vlasništvu.

– Mi ćemo u narednom periodu održavati stalni dijalog s vlastima i odlučni smo pružiti im pomoć u njihovim naporima – naveo je šef Misije MMF-a za BiH, saopćeno je iz Ureda rezidentnog predstavnika MMF-a u BiH.

Izvršni odbor MMF-a je 7. septembra 2016. odobrio trogodišnji Prošireni aranžman sa BiH u iznosu od oko 563,3 miliona eura kako bi podržao ekonomski reformski program zemlje.

(Business magazin)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend