Zanimljivosti

OČEKUJE NAS PAKLENO LJETO: AccuWeather objavio prognozu i ozbiljno upozorenje za Balkan

Poznata američka privatna meteorološka služba AccuWeather objavila je sezonsku prognozu za Europu za nadolazeće ljeto. Kako prognoziraju, duga razdoblja vrućine i nekoliko opasnih toplotnih udara stvarat će probleme na području južne i istočne Europe.

 

Pakleno ljeto

Dugo, vruće ljeto očekuje se diljem južne Europe, a očekuju se i duga razdoblja iznadprosječno visokih temperatura na području Italije i balkanskog poluotoka, piše AccuWeather.

AccuWeather je poslao i upozorenje na mogućnost više opasnih i dužih valova vrućine, posebno tijekom lipnja i kolovoza.

“Temperature iznad 32 Celzijeva stupnja bit će uobičajene tijekom cijelog ljeta, a doći će i do najmanje jednog dužeg razdoblja opasnih vrućina koje će trajati najmanje tjedan dana.

Tijekom tih valova vrućine moguće je i rušenje temperaturnih rekorda”, prognozira Alan Reppert, meteorolog AccuWeathera, za područje Balkana.

Dodaje kako će najveća opasnost od pojave takvih dužih, opasnih toplotnih udara biti na području Makedonije, Mađarske i Rumunjske.

Još jedan problem

Još jedan problem koji bi se tijekom ljeta mogao pojaviti na području Balkana je povećana razina smoga i loša kvaliteta zraka, upozorava pak meteorolog Tyler Roys.

Zbog dugih razdoblja bez kiše može se očekivati i suša. “Nakon nekoliko prodora hladnog zraka tijekom proljeća, usjevi na području Balkana nastavit će patiti zbog dolaska razdoblja u kojem će količina oborina biti ispod prosjeka”, stoji u prognozi AccuWeathera.

/HMS/

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend