Zanimljivosti

Obožavate li sladoled?

Naravno da je odgovor potvrdan, jer tko ne voli sladoled?


Ako ste sladoledoljubac, otvorite zamrzivač ili skoknite do najbliže slastičarnice i počastite se omiljenim sladoledom! A mi vam otkrivamo nekoliko zanimljivosti o sladoledu:

Otkad se slavi Svjetski dan sladoleda?

Kao i mnoge neobične proslave i ova je potekla iz Sjedinjenih Država. Predsjednik Ronald Reagan proglasio je 1984. godine srpanj mjesecom sladoleda, a treću nedjelju u srpnju Nacionalnim danom sladoleda. Otada se ovaj ”blagdan” proširio širom svijeta, a kako i ne bi jer sladoled je ipak omiljeni dezert.

Zašto slaviti Svjetski dan sladoleda?

Mnogo je razloga, a prvi je više nego očit – obožavamo sladoled. Taj smrznuti, kremasti užitak neizostavan je sastojak baš svakog ljeta i svakako zaslužuje svoj dan. Također, sladoled je mnogima najdraža hrana za dušu i ”lijek” za slomljeno srce.

Koliko znate o sladoledu?

Čini se da su najveći ljubitelji sladoleda Amerikanci jer prosječni Amerikanac godišnje pojede oko 23 litre sladoleda. Za petama su im Novozelanđani. Najpopularniji okus sladoleda, vjerovali ili ne, nije čokolada, već vanilija. Čokolada je druga, dok se na trećem mjestu nalazi jagoda.

Tko nam je ”otkrio” sladoled?

Iako nam je danas život bez sladoleda nezamisliv, ova poslastica stigla je u Europu zahvaljujući Marcu Polu koji se s Dalekog istoka vratio s mnogim otkrićima među kojima se srećom našao i recept za sladoled.

U njegovo vrijeme, sladoled je više nalikovao sorbetu, ali osvojio je Europljane već na prvo kušanje i bilo je neminovno da prijeđe Atlantik i postane jedan od omiljenih američkih dezerata.

Najluđi okusi sladoleda

Svi smo probali vaniliju i čokoladu, međutim u svijetu postoji još oko milijun okusa sladoleda. Neki su izvrsni, neki baš i nisu, neki su egzotični, a neki jednostavno ludi. Najluđi okusi sladoleda koje smo pronašli?

Sladoled od krokodilskih jaja, majčina mlijeka, piletine, dimljenog lososa, hobotnice, bijelog luka ili čak s okusom konjskog mesa. Svi su oni, u najmanju ruku, bizarni, a ima ih još – sladoled od hrena, guščje jetre, jastoga, wasabija, sira s plemenitom plijesni, čak i s okusom cheeseburgera. Jeste li dovoljno hrabri da isprobate neki od ovih okusa?

Kako proslaviti Svjetski dan sladoleda?

Odgovor na ovo pitanje vrlo je jednostavan – počastite se omiljenim sladoledom, ali nemojte stati na tome. Pripremite domaći sladoled! To uopće nije teško, čak je i zabavno, a može biti i vrlo kreativno te zdravo.

Sastojke ćete izabrati sami – svježe voće, komadići omiljene čokolade, mljeveni orasi, lješnjaci…. pustite mašti na volju! Također, možete koristiti vrhnje s manje masnoće i staviti manje šećera kako bi vaš sladoled bio ukusan, ali zdraviji i manje ”opasan” za vašu figuru.

Kad je sladoled gotov, bacite se na preljeve i ostale dodatke. Mrvice, sirupi, svježe voće… izaberite omiljenu kombinaciju i dostojno proslavite Svjetski dan sladoleda! U slast!

(www.delimano.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend