Regionalne vijesti

Obitelj se jako posvađala, a curica je sama odlutala u park

Utvrđeno je da djevojčica koja se mjesec dana nalazi u domu u Nazorovoj govori romskim dijalektom. Nakon svađe majka je otišla u Italiju, a otac u Zagreb.

Djevojčica iz Nazorove za koju se više od mjesec dana nije znalo tko je i odakle dolazi te se čak sumnjali da je došla s izbjeglicama, ima sestru blizanku. Ona je s roditeljima bila u posjetu u Velikoj Gorici. Obitelj se posvađala, a curica je sama odlutala do parka gdje ju je našla prolaznica. Nakon svađe majka je otišla u Italiju, a otac u Zagreb, rekla je ravnateljica Dječjeg doma Zagreb Jasna Ćurković Kelava.

Curica je završila u domu i mjesec dana su pokušavali utvrditi odakle je. Utvrđeno je da djevojčica ne razumije arapski, turski, kurdski, hindi ni perzijski jezik. Na kraju je utvrđeno da djevojčica govori dijalektom bajaš koji govore Romi u Rumunjskoj, ali i južnoj Mađarskoj i Hrvatskoj.

– Budući da je dijete pronađeno izvan izbjegličkih ruta, naša prva pretpostavka bila je da se radi o romskom djetetu te smo prvo pokušali s njom razgovarati na romskom, ali nije reagirala. Bajaški je drugačiji i nerazumljiv govornicima romskog. Međutim, i jedna mama s malim djetetom koja govori bajaški bila je među prvima koja je pokušala komunicirati s djevojčicom, ali malena tada nije reagirala – rekla je Jasna Ćurković Kelava.

Problem je bio i u tome što je djevojčica prema procjenama pedijatara stara između dvije i pol i tri i pol godine pa je s njom bilo teško komunicirati.

(24sata.hr)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend