Lokalne vijesti

Obilježena 23. godišnjica zločina u Križančevom Selu

Svetom misom zadušnicom, komemorativnim skupom i polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća danas je obilježena 23. godišnjica zločina u Križančevom Selu.Misa zadušnica za 64 poginula civila i branitelja HVO-a Križančeva Sela služena je u crkvi sv. Leopolda Mandića u Dubravici, a uz koncelebraciju drugih svećenika, predvodio ju je fra Velimir Bavrka, župnik župe Vitez.

Na komemorativnom skupu, održanom u OŠ “Dubravica”, nazočili su članovi obitelji, prijatelji i suborci poginulih, a uz njih i najviši predstavnici izvršne i političke vlasti svih razina, predvođeni ministricom obrane BiH Marinom Pendeš, predsjednikom Federacije BIH Marinkom Čavarom, federalnim i županijskim zastupnicima i ministrima, predvođenim predsjednikom Sabora ŽSB Josipom Kvasinom. I brojni predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata odali su na ovaj način dužnu počast poginulim civilima i braniteljima Križančeva Sela. Komemorativnom skupu nazočilo je i visoko izalsanstvo Ministarstva branitelja Republike Hrvatske, predvođeno generalom Marinkom Krešićem.

Prigodnim riječima nazočnima se obratio zapovjednik Viteške brigade HVO, brigadir Mario Čerkez, a na video zidu prikazane su fotografije svih ubijenih civila i vojnika.

Po završetku komemorativnog skupa, formirana je kolona, koja se pješice uputila do spomen obilježja Križančevo Selo, gdje su izaslanstva položila vijence i upalila svijeće za poginule.

Podsjetimo, 22. prosinca 1993. elitne postrojbe A BiH probile su crtu obrane 1. bojne Viteške brigade HVO-a i zaposjele Križančevo Selo, te ozbiljno zaprijetile obrani Viteza i Lašvanske doline. Postrojbe A BiH upadom u Križančevo Selo došle su nadomak prometnice Vitez – Busovača i prijetilo je njezino presijecanje, a time i komunikacija s Lašvanskom dolinom. Nakon upada u selo i nekoliko sati poslije dogodio se pravi pokolj nad zarobljenim vojnicima i hrvatskim civilima. Selo je opljačkano, a kuće i gospodarski objekti su zapaljeni. Ubijena su 34 vojnika i hrvatska civila, među kojima je bilo žena i staraca, 30 vojnika je zarobljeno i odvedeno u selo Počulica, a poslije u Zenicu gdje im se jedno vrijeme gubi svaki trag.

39 dana nakon zarobljavanja, pod pritiskom obitelji, UNPROFOR-a i MCK, bošnjačka je strana predala 30 tijela zarobljenih. Sva su bila masakrirana i vidjele su se posljedice mučenja. Sve je zabilježeno videozapisima i zapisnikom liječničkog povjerenstva koje je vršilo identifikaciju, no još uvijek nema ni najava pokretanja istraga ili podizanja optužnica za ove zločine.

(Radio Vitez)

 

 

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend