Lokalne vijesti

Obilježena 22 obljetnica 3. gardijske motorizirane brigade HVO-a „Jastrebovi“

Polaganjem vijenaca pred spomen bistom Mati Lučiću Maturici, u krugu istoimene vojarne u Kiseljaku, misom zadušnicom u kapelici Sv. Martina služenoj u spomen na 54 poginula pripadnika 3. gardijske motorizirane brigade „Jastrebovi“ kao i sve poginule hrvatske branitelje središnje Bosne, te svečanom akademijom i druženjem bivših pripadnika, obilježena je 22. obljetnica osnutka „Jastrebova“.
Poginulim braniteljima, uz obitelji i članove Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, te bivše suborce i predstavnike Oružanih snaga BiH, poklonilo se i izaslanstvo HDZ BIH predvođeno zamjenikom ministra vanjske trgovine i ekonomskih poslova BiH Matom Franjičevićem, te predsjednikom ŽO HDZ BIH ŽSB i ministrom u Vladi ŽSB Nikolom Grubešićem.
U izaslanstvu su bili i predsjedatelj Sabora ŽSB Josip Kvasina, ministar MUP-a Vlade ŽSB Feliks Vidović, načelnici općina Kiseljak i Kreševo Mladen Mišurić-Ramljak i Radoje Vidović, zastupnici u Saboru ŽSB Suzana Krišto i Ljupko Sučić, te predsjedateljica OV Busovača Mirjana Plavčić.
Nastala u vrlo teškim okolnostima, dok se hrvatski narod u središnjoj Bosni grčevito borio za goli opstanak, u siječnju 1994. godine, 3. gardijska brigada „Jastrebovi“ okupila je najbolje hrvatske sinove Lašvanske i Lepeničke doline. Nisu dugo čekali na prvi zadatak. Bile su to Buhine kuće u Vitezu, a potom i brojne druge akcije poput Zavrtaljke u Kiseljaku. Svega toga prisjetili su se i na 22. godišnjicu osnutka bivši zapovjednici te pripadnici Brigade. Na svečanosti u Kiseljaku ove su godine bila trojica zapovjednika brigade, brigadiri Mario Bradara i Dragan Vinac te pukovnik Marinko Jurišić.
Nazočnima su se obratili pukovnik Josip Slišković, zapovjednik 2. pješačke bojne i brigadir Slaven Galić, zapovjednik 1. pješačke gardijske pukovnije Oružanih snaga BiH.
Okupljenima na 22. obljetnici osnutka Jastrebova obratio se i general pukovnik Anto Jeleč, načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH, ujedno i izaslanik ministrice obrane BiH Marine Pendeš. Jeleč je naglasio kako je ponosan na 2. pješačku bojnu sa sjedištem u Kiseljaku, koja baštini uspomenu na 3. GB „Jastrebovi“. „Kroz Oružane snage BiH bivši Jastrebovi danas daju nemjerljiv doprinos na putu BiH ka europskim integracijama i NATO-u kao što su u ratu dali nemjerljiv doprinos obrani hrvatskih prostora u središnjoj Bosni i BiH“, istaknuo je general pukovnik Anto Jeleč.
(URED ZA INFORMIRANJE HDZ BiH)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend