Lokalne vijesti

Obilježen Dan roze vrpce u Vitezu

Mjesec listopad je mjesec borbe protiv raka dojke. Udruženje građana “Svjetlo” Vitez u ovom mjesecu planira niz aktivnosti kako bi se upozorilo na potrebu redovitih pregleda i ranog otkrivanja ove bolesti.

 

Jedna od aktivnosti je i obilježavanje Dana roze vrpce, koja je provedena danas na Gradskom trgu u Vitezu. Posjetitelji štanda Udruge “Svjetlo” imali su prigodu besplatno izmjeriti krvni tlak i razinu šećera u krvi, a volonteri su im poklanjali roze vrpce i balone, simbole borbe protiv ove bolesti od koje u BiH godišnje oboli oko 2 000 žena. Kako su nam potvrdili iz UG “Svjetlo”, oko 200 Vitežanki i Vitežana iskoristilo je ovu akciju i provjerilo svoje zdravstveno stanje. Akciju su svojim dolaskom podržali i učenici osmih razreda Osnovne škole “Vitez”, a veliku zahvalu organizatori i ove godine upućuju djelatnicima Doma zdravlja Vitez na njihovom angažmanu.

Tijekom cijelog mjeseca listopada provodit će se razne akcije kojima se pokušava skrenuti pažnja na značaj ranog otkrivanja raka dojke, značaj prevencije i pravilnog liječenja.
U BiH ne postoji jedinstveni registar o točnom broju oboljelih osoba od ove opake bolesti. Ranim otkrivanjem, kažu stručnjaci, bolest je izlječiva u 90 % slučajeva.

(Radio Vitez)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend