Obilježavanje 7. travnja – Svjetskog dana zdravlja

Sportski savez KSB i Zavod za javno zdravstvo KSB s ciljem promocije zdravlja, obilježit će 7. travanj – Svjetski dan zdravlja koji se posljednjih godina obilježava u cijelome Svijetu.

Ove dvije institucije posljednjih godina s uspjehom na području Središnje Bosne promoviraju tjelesnu aktivnost i zdravu prehranu, upozoravaju na loš utjecaj upotrebe duhana, alkohola i opojnih sredstava na zdravlje čovjeka, upozoravaju na borbu protiv pretilosti i nedovoljne tjelesne aktivnosti, a obilježavanje 7. travnja – Svjetskog dana zdravlja je jedan od primarnih ciljeva Sportskog saveza KSB i Zavoda za javno zdravstvo KSB. Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja koji je izabrala Svjetska zdravstvena organizacija  je „urbanizacija i zdravlje“  prepoznajući utjecaj urbanizacije na zdravlje i zdravlje pojedinca. Urbanizacija ima utjecaja na mnoge zdravstvene izazove povezane s vodom, okolišem, nasiljem i ozljedama, nezaraznim bolestima i faktorima rizika za nastanak kroničnih bolesti, bolesti kardiovaskularnog sustava, upotrebi duhana, opojnih sredstva i alkohola, povećanosti pretilosti, nezdrave ishrane i fizičke neaktivnosti. Posljedice urbanizacije na zdravlje čovjeka mogu nas dovesti da sve više i više u svome okruženju susrećemo oboljele, ali mi moramo odgovoriti na te posljedice i naći načina da se spremno uhvatimo u koštac s istima u prihvaćanju globalne urbanizacije koja prijeti da od 10 stanovnika Svijeta, 7 živi u urbanoj sredini u 2050. godini. Sukladno tomu, Sportski savez KSB i Zavod  za javno zdravstvo žele promovirati aktivnosti usmjerene na zdravstvene rizike kao posljedice urbanizacije, a koji utiču negativno na naše zdravlje:

– Povećana izloženost čimbenicima iz okoliša (zagađenje zraka, vode, otpada);

– Povećanje izloženosti čimbenicima nastajanja nezaraznih bolesti (upotreba duhana, nezdrava prehrana, fizička neaktivnost, zloupotreba alkohola i droga );

– Povećanje izloženosti zaraznim bolestima ( HIV, TB, epidemijska gripa H1N1)

– Povećana izloženost nasilju;

– Povećana izloženost prometnim nesrećama.

Ukazujući na zdravstvene rizike kao posljedice urbanizacije, želimo pokazati spremnost da kontinuiranim podizanjem svijesti građana o značaju kretanja i fizičke aktivnosti, podižemo kvalitetu življenja i na taj način produžavamo životni vijek stanovništva. U cilju obilježavanja 7. travnja 2010. – Svjetskog dana zdravlja, Sportski savez KSB i Zavod za javno zdravstvo KSB organizirali bi sljedeće aktivnosti:

– Biciklističke utrke (različite starosne kategorije);

– Utrke na rolama (različite starosne kategorije);

– Malonogometne turnire;

– Basket turnir.

Planirane aktivnosti odvijale bi se 7. travnja 2010. godine od 1030 do 1400 u Bosanskoj ulici od Tarabovca do Alibegove džamije, malonogometni tereni bili bi postavljeni na parkingu platoa  „Konzuma“, kao i teren za basket, koji bi  bio postavljen na platou ispred „Konzuma“.

Sportski savez KSB i Zavod za javno zdravstvo KSB poziva sve osnovne i srednje škole, sportske klubove s područja općine Travnik da se aktivno uključe u obilježavanje 7. travnja – Svjetskog dana zdravlja, na taj način što će učenici  aktivno sudjelovati u utrkama na rolama, biciklima, te u odigravanju malonogometnog i basket turnira. Zaustavljanjem prometa na području Bosanske ulice na simboličan način pokazat ćemo da kretanje bez automobila, poboljšava kvalitetu življenja, da smanjujemo zagađenost našeg okoliša i povećavamo tjelesnu aktivnost. Poticaj korištenja bicikla kao načina prijevoza za sve uzrasne kategorije, jedan je od primarnih ciljeva ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana zdravlja, s toga pozivamo sve građane grada Travnika da 7. travnja 2010. godine izađu u Bosansku ulicu sa svojim biciklom, a ujedno da ukažemo na problem nedostatka biciklističkih staza u našoj lokalnoj zajednici, otvorenih sportskih terena i dječjih igrališta. Očekujemo da će građani Travnika zajedno sa Sportskim savezom KSB i Zavodom za javno zdravstvo KSB podržati ovu aktivnost i dati svoj doprinos aktivnim sudjelovanjem u obilježavanju Svjetskog dana zdravlja, šetnjom Bosanskom ulicom, vožnjom bicikla ili rola.

Prijave za sudjelovanje u utrkama na biciklima, rolama i dr. vršit će se 7. travnja 2010. godine ispred Zavičajnog muzeja u Travniku od 900 do 1030.