Lokalne vijesti

Obavijest građanima o opasnostima od izbijanja požara

Proteklih godina najveći broj požara na otvorenim prostorima zabilježen je upravo u dane sunčanih i toplih vikenda, kada građani iskoriste lijepo vrijeme za obavljanje radova na otvorenom.
Od 01. do 28.03. 2017. na području Kantona Središnja Bosna registrirano je oko 120 požara od kojih je većina prouzročena ljudskim faktorom. Budući da već uveliko traju radovi na otvorenim prostorima, apeliramo na građane da posebnu pozornost obrate pri rukovanju vatrom ili lakozapaljivim predmetima, koji bi mogli izazvati požare koji lako izmaknu kontroli pa se vatra može
proširiti na šume, gospodarske i stambene objekte, a time ugroziti i ljudske živote.

Posebno podsjećamo građane na slijedeće:
– da su osobe koje su izvršile spaljivanje korova ili loženje vatre na otvorenom prostoru dužne mjesto spaljivanja pregledati i ostatke u potpunosti ugasiti,
– da je zabranjeno spaljivanje korova i loženje vatre na otvorenom prostoru za vrijeme vjetra i noću, te, ako se spaljivanje obavlja u prisutnosti više vlasnika odnosno korisnika zemljišta koji organizirano vrše spaljivanje na većoj poljoprivrednoj površini, da su dužni o tome obavijestiti vatrogasce.

U slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno je ODMAH o tome obavjestiti vatrogasce na tel. broj 123, Kantonalni operativni centar civilne zaštite na tel. broj 121 ili policiju na tel. broj 122.
“Apeliramo na sve gradane: ne palite vatru na nedozvoljenim mjestima, ne ostavljajte upaljenu vatru bez nadzora, ne uništavajte prirodu i okoliš, jer vaša mala nepažnja može i mati nesagledive posljedice!”, priopćili su iz Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite.

(Operativni centar civilne zaštite Kantona Središnja Bosna)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend