Lokalne vijesti

Novotravnički gigant nakon dugo godina poslovao pozitivno

Kompanija Bratstvo Novi Travnik – Tvornica mašina i hidraulike (BNT-TMiH), koja je dospjela u žižu javnost nakon što se krajem prošle godine pojavila informacija da je napravila prvu bh. samohodnu haubicu, zabilježila je lani još jedan uspjeh.

 

Kompanija je, naime, nakon dugog niza godina lani poslovala pozitivno i ostvarila dobit, saznaje BiznisInfo.

Kompanija koja ima oko 300 zaposlenih godinama je nizala višemilionske gubitka. No, lani je povećala svoje ukupne prihode na 10,5 miliona maraka te uspjela godinu završiti pozitivno sa dobiti od 436 hiljada KM.

 

Većinski vlasnik kompanije je Vlada Federacije. Na ovaj način je nastavljen uspjeh na samo Bratstva, već i cijele namjenske industrije u BiH, koja je u velikom usponu, i skoro sve kompanije bilježe sjajne rezultate.

Podsjetimo, kompanija je krajem prosinca saopštila da je proizvela prvo moderno artiljerijsko oružje poslije rata u našoj zemlji – samohodnu haubicu kalibra 155 milimetara, te da se spremaju testiranja. Prema posljednjoj informaciji iz marta ove godine, iz Češke je nabavljena municija za testiranje, a u ovom trenutku nije poznato da li su testiranja izvršena.

Haubica iz Novog Travnika koštat će oko milion maraka, 20 posto jeftinije od konkurencije. Haubica bi trebala biti lakša i mobilnija nego druge u istoj klasi.

(BiznisInfo, Bisnode BH)

 

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend