Vijesti iz BiH

Novi zakon o sigurnosti prometa: Rigorozne kazne i za najmanje prekršaje

Stotinu do tri stotine maraka kazne vozače očekuje ako budu pričali na telefon tijekom vožnje. Ista kazna je ako nemaju svezani pojas za volanom. 400 do 1.000 maraka morat će platiti ako na prvom sjedištu budu vozili dijete mlađe od 12 godina.

Svi koji budu vozili više od 30 kilometara na sat preko dozvoljenog platit će istu kaznu. To su samo neke od izmjena zakona o sigurnosti prometa koji je u bh. Parlamentu prošao prvo čitanje, javlja ATV.

Vozači će morati zaboraviti na pravljenje prekomjerne buke i škripe kod naglog povećanja brzine. Četrdeset maraka vozači će platiti ako na mjestu suvozača budu imali pijanu osobu.

Pješaci koji prelaze ulicu sa slušalicama u ušima platit će istu kaznu, a isto je i sa korištenjem mobilnih telefona. Motoristi uhvaćeni bez kaciga platit će deset maraka više. Stručnjaci podržavaju izmjene, ali ipak tvrde da kroz zakonske odredbe treba i preventivno djelovati.

“Nismo ponovno zakonski dobili odredbu kako naplatiti kazne, jer znamo da samo u Republici Srpskoj imamo osobu koje je dužno 23 000 maraka za kazne”, kaže Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje sigurnosti prometa.

Dok se netko od parlamentaraca ne sjeti i te stavke – u prijedlogu novog zakona uvedene su i nove kazne za bicikliste. Noću ne smiju na ulicu bez svjetlosnog prsluka. Kažnjivo je i ako ispuštaju upravljač iz ruku ili kad, tijekom vožnje, sklone noge sa pedala.

Ako vozite bicikl ne smijete imati slušalice u ušima. Nije dozvoljeno ni korištenje mobilnih telefona. Kacige ipak nisu problem, tako da biciklisti mogu voziti i bez njih.

Izvor: abcportal.info

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend