Lokalne vijesti

NOVI TRAVNIK: Sudjelujte u „Živoj biblioteci“ u sklopu projekta PRO-Budućnost

Živa biblioteka bit će otvorena 17.04.2018 godine u Centru za socijalni rad Novi Travnik, Stjepana Tomaševića 24A od 11.00 do 14.00 h.

 

„Živa biblioteka“ je otvorena za sve građane Novog Travnika, uključujući učenike srednjih škola, nastavnike, profesore, civilno društvo, nevladine organizacije i medija.

„Živa biblioteka” predstavlja inovativnu metodologiju za promovisanje ljudskih prava, ravnopravnosti, te za borbu protiv rasizma i ksenofobije, te širenje mira i tolerancije. Metodologija „Žive biblioteke” je specifična. Knjige su živi ljudi, pažljivo odabrani iz društvenih grupa prema kojima često vladaju predrasude i negativni stereotipi. Zbog svoje pozicije u društvu i pripadnosti određenoj društvenoj grupi, ove osobe su stigmatizovane ili trpe diskriminaciju. Živa biblioteka funkcioniše baš kao prava biblioteka, gde čitaoci dolaze da pozajme „knjigu” na određeno vreme. Na taj način, u direktnoj komunikaciji čitaocima prenose svoja životna iskustva i doprinose borbi protiv stereotipa, predsrasuda i diskriminacije.

Naše žive knjige sa kojima ćete moći razgovarati su: slijepa osoba i žrtva porodičnog nasilja, sestra poginulog borca, vjerski službenik i mirovni aktivista, bivši ovisnik, strankinja u BiH i civilna žrtva rata.

„Živa biblioteka“ će biti održana u okviru projekta PRO-Budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira Catholic Relief Services (CRS) u saradnji sa Caritasom BiH, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka, Međureligijskim vijećem u BiH, Nansen Dijalog centrom iz Mostara i Kultom iz Sarajeva.

Cilj projekta PRO-Budućnost je da doprinese izgradnji povjerenja među svim građanima Bosne i Hercegovine. Ovaj projekat se provodi upreko 60 opština/općina/gradova.

Za više informacije molimo da kontaktirate Aleksandra Žolju putem e maila This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. “> azolja@hcabl.org ili na telefon 065/235-469.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend