Novi projekt UG Svjetlo Vitez „Bez straha u život“

Općina Vitez sa svojih 27.000 stanovnika, koji žive u 34 naseljena mjesta i 17 mjesnih zajednica, prije izbijanja pandemije bila pojam razvijene općine, gdje su mnogi poželjeli živjeti zbog jake poslovne ekonomije i mogućnosti zaposlenja.

Naglo i brzo širenje pandemije diljem svijeta kod mnogih osoba je uzrokovalo osjećaj straha, zabrinutosti i tjeskobe. Državne institucije su, prema svojim nadležnostima, uvele mjere s ciljem usporavanja i širenja pandemije: izolaciju i distancu.

Ove su promjene donijele i promjene u životima ljudi, što se odrazilo i na njihovo zdravlje, te stvorile psihički i emotivni problem s kojim se mnogi teško nose. Strahovi su vezani za vlastito zdravlje i zdravlje članova obitelji. Socijalna izolacija i nekvalitetna komunikacija mogu dovesti do izraženog osjećaja usamljenosti i otuđenosti.

Vitez trenutno ima oko 3.500 umirovljenika od kojih više od polovine žive sami jer je prisutno masovno iseljenje mladih obitelji. Većina nije informatički pismena i jako teško provode dane.

Samo u 2021. godini je 3.300 osoba zatražilo pomoć u Centru za mentalno zdravlje Vitez, a od toga 30 % su djeca i adolescenti.

Projekt “Bez straha u život“ se realizira u okviru Regionalnog programa lokalne demokracije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2) i njime će se nastojati zainteresirati osobe da se pridruže i uključe u komunikaciju kroz kreativne radionice, koje će biti održavane svakog petka od 18 sati u prostorijama Udruge građana Svjetlo Vitez.

Projektom su planirane tri javne tribine, koje će staviti do znanja da su korisni, te na taj način mogu doprinijeti lokalnoj zajednici. Planirana su dva pješačenja, a očekivani broj sudionika je 300 osoba.

U projekt će biti uključeno 10 obitelji koje primaju zajamčenu minimalnu naknadu, sukladno zakonskoj regulativi, a svakoj obitelji osigurani su prehrambeni paketi.

„Podjelom paketa uveliko ćemo pomoći obiteljima, smanjiti pritisak na lokalnu zajednicu i djeci i njihovim obiteljima poslati poruku da nisu sami“ – poručili su iz UG Svjetlo Vitez.

Projekt financira Europska unija, a provodi Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) uz potporu Općine Vitez, a realizira ga partnerska organizacija lokalne zajednice UG Svjetlo Vitez.