Vijesti iz BiH

Novi automobili koji se kupe u BiH bit će jeftiniji za 10 posto

Cijena novih automobila zbog snižene carinske stope do kraja ove godine trebala bi biti niža između pet i 15 posto.

Svrha odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa, kako je priopćeno iz Vanjskotrgovinske komore BiH, pri uvozu novih automobila jest ta da se carinska stopa na uvoz novoproizvedenih automobila u BiH, koja nemaju preferencijalni status robe iz zemalja s kojima BiH ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini, smanji za automobile na električni pogon s pet na nula posto te za hibridna vozila i automobile s pogonom na benzin i dizel s dosadašnjih 15 na pet posto.

Stimulirati uvoz

Iz Komore poručuju kako bi se primjenom povoljnije carinske stope stimulirao uvoz novih automobila, od čega bi BiH imala višestruku korist, kako s aspekta smanjenja zagađenja zraka i zaštite životne sredine tako i s aspekta podizanja stupnja sigurnosti prometa.

Imajući u vidu obveze BiH prema europskim smjernicama iz područja energetike i zaštite od zagađenja, te svjetske trendove u oblasti automobilske industrije, urađen je prijedlog ove odluke. Donošenjem ove odluke izvršila bi se i harmonizacija carinske stope na uvoz novih vozila u BiH s carinskim stopama koje se primjenjuju u ostalim CEFTA stranama, a koje su znatno niže, što je dalo pozitivne rezultate i stimuliralo uvoz novih vozila.

Osim toga, doprinijet će ispunjenju obveza iz ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice, odnosno smjernice EU-a o promicanju korištenja obnovljivih izvora energije u finalnoj potrošnji.

Istraživanja su pokazala kako je u BiH više od 80 posto registriranih vozila bilo starije od deset godina. BiH je pogodno tlo za uvoz automobila koji su trebali završiti na otpadu, o čemu govori podatak da se uvoze automobili starosti i do 15 godina. Naime, više od 50 posto vozila uvezenih u BiH bilo je s normativom Euro 3, koji je usvojen za vozila proizvedena do 2000. godine.

Carinske stope

U Udruzi smatraju kako je ukidanje zabrane uvoza rabljenih vozila starosti iznad sedam godina, koje je provedeno 2011. godine, donijelo brži rast uvoza starijih rabljenih vozila, dok je istodobno trend uvoza novih vozila u stalnom opadanju.

Još su lani na sastancima Udruge ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima održanih u Tuzli, Sarajevu i Mostaru s ovlaštenim uvoznicima novih automobila u BiH, kao i predstavnicima prodajno-servisnih centara novih motornih vozila u Federaciji BiH, istaknuta potreba o smanjenju carinske stope na nove automobile.

Kao jedan od važnijih prioriteta ove Udruge jest i pokretanje inicijative za odluku o harmonizaciji carinske stope pri uvozu novoproizvedenih automobila u BiH, kada su u pitanju M1 – putnička vozila i N1 – lakokomercijalna vozila. To bi imalo višestruku korist za naše krajnje kupce s aspekta smanjenja zagađenja zraka te podizanju stupnja sigurnosti prometa u BiH.

(vecernji.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend