Vijesti iz BiH

Nove tehnike ispitivanja i intervjuisanja svjedoka i osumnjičenih

U Bijeljini se održava regionalna obuka carinskih službenika i graničnih policajaca na temu ,,Tehnike ispitivanja i intervjuisanja svjedoka i osumnjičenih”. Obuka se održava u okviru Programa EXBS Vlade SAD-a, a pored službenika Uprave za indirektno oporezivanje, na obuci sudjeluju i službenici Granične policije BiH, te carinski službenici i granični policajci iz Srbije i Hrvatske.

Obuka u Bijeljini se održava od 06. do 10. juna u organizaciji ,,Biroa za međunarodnu sigurnost i sprječavanje širenja oružija“ putem programa Vlade SAD za kontrolu izvoza i sigurnost granica (EXBS). Na specijalizovanoj, četverodnevnoj obuci carinskih i graničnih službi tri zemlje iz Regiona obradiće se posebne tehnike ispitivanja i intervijusanja svjedoka i osumnjičenih za prekšaje i krivična djela. Na ovaj način će biti stručno usavršeno 16 učesnika iz teoretskog i praktičnog dijela ispitivanja svjedoka i osumnječenih uz pomoć predavača i instruktora iz Centra za obuku granične policije Poljske, koja sa Programom EXBS već ima dugogodišnju uspješnu saradnju. Obuku je otvorio načelnik Odjeljenja za spriječavanje i suzbijanje krijumčarenja Uprave carina Srbije, Vladan Kovačević.

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje su u proteklim godina izveli brojne uspješne aktivnosti na terenu upravo uz pomoć opreme i obuka, koji su Upravi donirani od strane Vlade SAD-a kroz Program EXBS. Samo u prvih pet mjeseci 2016. godine, zbog nezakonitog pokušaja uvoza u Bosnu i Hercegovinu, službenici UIO su privremeno oduzeli raznu robu u vrijednosti od 5,5 miliona KM.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend