Nove poštanske marke iz HP Mostar

Hrvatska pošta Mostar izdala je nove prigodne poštanske marke „Međugorje 2010.“, žig i omotnicu prvoga dana. Autor maraka je Marin Musa, tiskane su u tiskari Zrinski u Čakovcu u sutisku (karnet 10 maraka), nominalne vrijednosti 1,00 KM.

 

Prvi dan marke 1. 6. 2010. Međugorje, nakon što je 25. lipnja 1981. šestero djece posvjedočilo da im se ukazala Kraljica Mira, postalo je hodočasničkim mjestom i mjestom pomirenja vjernika s Bogom i sa samim sobom. U župnoj crkvi posvećenoj sv. Jakovu, zaštitniku hodočasnika, euharistijska slavlja središte su svakodnevnog okupljanja i zajedničke molitve vjernika koje Kraljica Mira poziva na molitvu, post i obraćenje.
Na Brdu ukazanja, gdje su se vidioci prvih dana susreli s Gospom, okupljaju se hodočasnici na molitvu krunice. Mjesto štovanja Kristove muke i obavljanja pobožnost Križnog puta je brdo Križevac na kojem su stanovnici Međugorja 1934. godine, na uspomenu 1900. obljetnice Isusove smrti, podigli osam metara visok betonski križ.
Brojni vjernici, koji dolaze s raznih strana svijeta, dobivaju pozornost i pastoralnu skrb svećenika, iako Crkva još nije izrekla svoj stav o međugorskim ukazanjima. Početkom 2010. godine pri Kongregaciji za nauk vjere u Vatikanu ustanovljeno je Međunarodno istražno povjerenstvo za Međugorje. Članovi Povjerenstva su kardinali, biskupi i stručnjaci koji će raditi na povjerljiv način, a rezultate proučavanja podnijet će Kongregaciji za nauk vjere.
Hrvatska pošta d.o.o. Mostar izdala jepet poštanskih maraka u sutisku, u karnetu 10 maraka, žig i omotnicu prvog dana (FDC).(post.ba)

 

{gallery}vijesti/ptt{/gallery}      (za bolji pogled kliknite na sliku)