Nove dvije poštanske marke iz HP Mostar

HP Mostar izdala je dvije prigodne poštanske marke, žig i omotnicu prvoga dana „Europa 2010. – Dječje knjige“. Autorica je Ariana Noršić, a nominalna vrijednost maraka je 3,00 KM. Tiskane su u sutisku u arku 8 maraka + 2 vinjete i malom arku 4 marke u tiskari Zrinski u Čakovcu, prvi dan izdanja 5. 4. 2010. Izdanja maraka „Europa“ posebne su marke koje se izdaju pod okriljem Post Europa i imaju zajedničku temu. Namjena im je da podcrtaju suradnju u domeni pošta, posebno što se tiče promocije filatelije i doprinosa javnoj svijesti o korijenima, kulturi, povijesti i zajedničkim ciljevima Europe.

Što ima ljepše od čitanja i prepuštanja čarobnom svijetu dječjih bajki i knjiga? Čitanjem ne samo da djeca obogaćuju svoj um novim spoznajama i riječima, već mogu putovati kroz svijet mašte i proživjeti mnogo toga što u svom životu vjerojatno nikada neće.
Svaka nova knjiga novi je izazov, novi put u svijet mašte, upoznavanje različitih krajeva svijeta, ljudi, prirode, kulture… Važan korak u odgoju djece je učenje čitanja i stjecanje kulture čitanja jer se djeca na taj način uče lijepo izražavati i obogaćuju svoj rječnik. A pobuditi u djetetu ljubav prema čitanju može početi mnogo prije nego što dijete razlikuje slova. Knjige su i zabavne i obrazovne, kroz njih se uči sve, od čitanja i računanja u ranom djetinjstvu do usvajanja raznih praktičnih znanja u starijoj dobi. Dijete može biti zvijezda svake priče i stvoriti samo svoj uzbudljiv doživljaj u kojem ima glavnu ulogu. Istraživanja su pokazala da je lako naučiti dijete čitati, ali naučiti dijete da voli čitanje nešto je posve drugo. Knjiga je drag prijatelj i neprocjenjiv izvor znanja i obogaćivanja jezika.