Regionalne vijesti

Nove droge stigle do granica BiH, dovode do halucinacija

Šest je maloljetnih osoba zaprimljeno u KBC Osijek u travnju u samo tri dana zbog sumnje na uzimanje tzv. osvježivača zraka. Iza bezazlenog naziva proizvoda koji se prodaje u trgovinama krije se, zapravo, sintetička droga, vrlo snažna i za život opasna prerađevina THC-a, piše Večernji list BiH.

Posljedice
Prema riječima doc. prim. dr. sc. Katarine Dodig Ćurković, pročelnice Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju KBC Osijek, posljednjih dana ondje je primijećen porast broja mladih u dobi od 14 do 17 godina zbog intoksikacije ne samo sintetičkim THC-om iz “osvježivača”, nego i marihuanom, kanabisom i LSD-om.
Ugledna je psihijatrica izrazila sumnju da se na ulici pojavilo neko novo sredstvo, s obzirom na činjenicu da posljednjih dana u zavod koji vodi dolaze mladi u vrlo ozbiljnom stanju, što do sada, naglašava ona, nije bio slučaj.
U Objedinjenom hitnom bolničkom prijmu KBC-a Osijek također bilježe maloljetnike koji se javljaju sa smetnjama nakon konzumiranja tzv. osvježivača zraka.
– Posljedice uzimanja navedenih tvari razlog su što se traži i pomoć psihijatrijske službe, s obzirom na to da se radi o vrlo uznemirujućim simptomima, kao što su pojačana uznemirenost, agresivnost, prestrašenost, simptomi psihotičnosti, fenomeni depersonalizacije, derealizacije, paranoidna interpretacija realnosti i slično.
Uz to, javljaju se teškoće sa spavanjem, koncentracijom, ponašanjem, uzimanjem hrane. Stoga posebno apeliramo na roditelje da poklone punu pozornost ponašanju svoje djece, kao i društvu u kojem se kreću – kazala je Dodig Ćurković za Glas Slavonije.
Spoj može izazvati nekoliko fizičkih i mentalnih učinaka, poput problema s osjetilima i percepcijom, gubitka pamćenja, depresije središnjeg živčanog sustava, euforije, halucinacije i depersonalizacije te stoga može znatno izmijeniti rasuđivanje i ponašanje.
U Hrvatskoj su u 2018. zaplijenili već tri nove psihoaktivne tvari: dva sintetska kanabinoida i anestetik difenidin. Riječka policija zaplijenila je jedan sintetski kanabinoid, a osječka drugi i difenidin.
Difenidin je blokator NMDA receptorskog kanala koji je proučavan za liječenje neurotoksičnih ozljeda. Na tržištu EU pojavio se 2013. te je dosad zaplijenjen u 14 država EU, uključujući Hrvatsku.
Narudžbe internetom
Da su opasne droge stigle do granica BiH, svakako je dodatni alarm za roditelje da obrate pozornost na ponašanje djece. Poseban je problem što je drogu u BiH moguće naručiti i preko interneta, a u proteklim godinama zabilježeni su i slučajevi u kojima su istražna tijela u BiH presretala poštanske pošiljke s opojnim supstancijama.
Veliki razlog za zabrinutost svakako jesu nove psihoaktivne tvari. To su sintetske droge i proizvodi koji su i dalje veliki izazov za javno zdravstvo u Europi, tim više što se brzo zamjenjuju novima i prodaja im je sve bolje organizirana, ponajviše na internetu i ilegalnom tržištu.
I dok su se nekad nove droge prodavale uglavnom u specijaliziranim trgovinama, tzv. smart ili head shopovima, kioscima i tobacco shopovima, danas se sve učestalije nabavljaju preko interneta. Brojni smart/head shopovi imaju svoje internetske stranice te nude online prodaju tzv. osvježivača prostora, ali postoje i brojne specijalizirane stranice koje nude nove droge kao istraživačke kemikalije i dodatke prehrani.
(www.vecernji.ba)
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend