Vijesti iz BiH

Novalić s kantonalnim premijerima o epidemiološkoj situaciji

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić održao je online sastanak s kantonalnim premijerima, s ciljem prevazilaženja teške situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa, te harmonizacije i zajedničkog djelovanja u FBiH.


Kantonalni premijeri, prezentirajući nove podatke o epidemiološkoj situaciji u kantonima u posljednjih sedam dana, ukazali su na uglavnom stagnirajuće stanje. Međutim, iako nije zabilježeno značajno povećanje broja novooboljenih, sve više je pacijenata s težom kliničkom slikom ili potrebom za hospitalizacijom.
Prema epidemiološkoj situaciji u cijeloj Federaciji BiH, te posljednjim podacima zdravstvenog sektora, sedmodnevna incidenca na nivou FBiH iznosi 324 slučaja na 100 000 stanovnika, a najviša je zabilježena u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom i Kantonu Sarajevo. Konstatirano je da je neophodno pojačati nadzor nad provođenjem postojećih mjera.  

Premijer Novalić je upoznao premijere s poduzetim aktivnostima Vlade FBiH za nabavku cjepiva za potrebe građana u FBiH. Naglasio je da su nabavka cjepiva i pomoć zdravstvenim ustanovama prioriteti u radu Federalne vlade, te dodao da se aktivno radi na poduzimanju svih dostupnih koraka koje FBiH može učiniti u trenutnoj situaciji.
– Pored ostvarenih kontakata s određenim veleposlanstvima direktno smo se obratili i američkim kompanijama, proizvođačima cjepiva protiv koronavirusa. Ostvarili smo kontakt i s Indijom. Ušli smo i u državni program s Kinom, te bi sljedećeg tjedna trebali početi i direktni pregovori za nabavku 500 000 kineskog cjepiva Sinopharm – rekao je premijer Novalić.
Premijeri su informirani o najavljenoj količini, te dinamici pristizanja cjepiva u BiH iz Covax, te EU mehanizma, kako u ovom mjesecu tako do kraja drugog kvartala.
Također, istaknuto je da je u budućem procesu plana cijepljenja, nakon zdravstvenih radnika i prioritetnih grupa, potrebno i razmotriti redoslijed ostalih prioriteta, među kojima bi se trebala naći zanimanja koja po prirodi svog posla ostvaruju veliki broj kontakata, kao što su medijski radnici, zaposleni u trgovinama, te ugostiteljskom sektoru.  

Federalni premijer je upoznao kantonalne premijere da Vlada FBiH aktivno priprema program podrške zdravstvenom sektoru u iznosu od 60 milijuna KM, a koja se odnosi na pomoć zdravstvenim ustanovama i kliničkim centrima, te da se vrlo brzo treba naći i na dnevnom redu Vlade FBiH.
Također se osvrnuo na značaj održavanja likvidnosti Federacije koja jeste jamac stabilnosti zdravstvenog, mirovinskog i socijalnog fonda, te da ohrabruju posljednji službeni podaci o pozitivnim ekonomskim trendovima u Federaciji, a koji pokazuju da su direktni porezi u prvom kvartalu ove godine veći za 43 milijuna KM ili 3,36 posto u odnosu na prošlu godinu. Prema podacima Porezne uprave FBiH, u posljednjih mjesec dana zabilježen je i rast broja zaposlenih za 1.400 osoba.
Sastanku su nazočili i zamjenici federalnog premijera Jelka Milićević i Vesko Drljača, kantonalni ministri zdravstva, predstavnik Vlade Brčko Distrikta BiH, te imunolog akademik Jasenko Karamehić.
Ovaj sastanak je nastavak dogovorenog zajedničkog djelovanja i bolje koordinacije između premijera u FBiH na tjednoj razini, a naredni sastanak putem video linka bit će održan u ponedjeljak.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend