Vijesti iz BiH

Nova pravila u institucijama FBiH: Zabranjene kratke suknje, žive boje, tetovaže i politika

Agencija za državnu službu FBiH pripremila je Prijedlog Etičkog kodeksa za državne službenike u Federaciji BiH. 

Između ostalog, u Prijedlogu je navedeno da je državni službenik obvezan da kontinuirano sprječava zlouporabu položaja, da ne smije primiti poklon, niti bilo kakvu uslugu ili drugu korist za sebe ili druge, osim protokolarnog ili prigodnog poklona manje vrijednosti…

„Ako je državni službenik u dvojbi da li se ponuđeni poklon može smatrati prigodnim poklonom manje vrijednosti dužan je o tome zatražiti mišljenje od neposredno pretpostavljenog“ navodi se u Prijedlogu.

Ovaj Prijedlog predviđa da u službenim prostorijama državni službenik ne smije nositi i isticati simbole političkih stranaka, niti njihov promidžbeni materijal, te javno ispoljavati svoje uvjerenje vezano za političke stranke i njihovo djelovanje.

„Državni službenik je dužan suzdržati se od svih aktivnosti koje u javnosti mogu biti percipirane kao podrška političkoj stranci ili kao podrška političkoj aktivnosti bliskog srodnika“, navodi se dalje.

U dijelu kodeksa koji se odnosi na standarde odijevanja na radu, navodi se da je službenik dužan biti prikladno i uredno odjeven i ne narušavati ugled institucije.

Točno je navedeno šta se naročito smatra neprikladnom odjećom.

Za muškarce, to su kratke pantalone ili druge pantalone iznad članaka, majica koja nema kragnu i rukave ili je neuobičajenih – živih boja, kao i obuća otvorenih prstiju.

Za državne službenice, neprikladni su previše otvoren vratni izrez majice, majica bez leđa i bez rukava, suknja ili kratke pantalone koje u stojećem stavu dosežu iznad koljena više od pet centimetara, te neprimjerena obuća - papuče ili druga obuća otvorenih prstiju koja se sa zadnje strane ne pridržava uz nogu.

Nije dozvoljena ni sportska odjeća, veća oznaka ili natpis na odjeći, simbol koji može biti uvredljiv ili iritantan po bilo kojem osnovu, nepokriveni torzo, te nošenje kape u službenim prostorijama.

„Državnom službeniku nije dozvoljeno imati tetovaže na vidljivim dijelovima tijela, te imati probušene pojedine dijelove tijela, osim ušiju“, navedeno je između ostalog u dokumentu.

Zainteresirana javnost u ovome momentu može dostaviti eventualne komentare na ovaj Prijedlog. 

(radiosarajevo.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend