Regionalne vijesti

Nova pravila pri ulasku u Njemačku, što to znači za bh. državljane?

Od utorka se pravila za testiranje povratnika na ulasku u Njemačku mijenjaju, ali to najprije ne pogađa došljake iz BiH. Za njih do kraja mjeseca važi besplatno testiranje, a od listopada najmanje pet dana karantene.

U sezoni odmora je Njemačka uvela testiranje u zračnim lukama, željezničkim kolodvorima i autoputovima kako bi preduprijedila uvoz korone u zemlju. Od utorka važe drukčija pravila, ali se za došljake iz Bosne i Hercegovine i zemalja regije još dva tjedna ništa ne mijenja.

Što se mijenja od utorka?

Dok su povratnici iz takozvanih rizičnih zemalja – među kojima su Bosna i Hercegovina, ostatak Zapadnog Balkana, kao i još preko 130 zemalja ili regija u svijetu – obvezni da se testiraju na ulasku u zemlju ili provedu 14 dana u karanteni, povratnici iz zemalja koje se ne smatraju rizičnim do sada su se mogli testirati dobrovoljno i besplatno.

Od danas povratnici iz zemalja koje nisu rizične više se neće testirati kada to požele, već samo ako zbog simptoma postoji sumnja na koronu.

Zašto se ovo pravilo mijenja?

Posljednjih nedjelja njemački laboratoriji rade gotovo na granicama svojih mogućnosti – tjedno se obavlja oko 1,1 milijun testova. Kritičari su prebacivali Ministarstvu zdravlja da tako široko testiranje košta mnogo rada i novca, te da je bolje testirati ciljano.

Što je s povratnicima iz Bosne i Hercegovine?

Za ljude koji iz BiH dolaze u Njemačku – bez obzira koje državljanstvo imaju – i dalje važi obvezno i besplatno testiranje po ulasku u zemlju.

Do sada je to teklo ovako: kada se doputuje recimo avionom, stane se u red pred mobilnom stanicom za testiranje gdje se uzima bris. Putnik se uputi da instalira posebnu korona-aplikaciju gdje će, obično u roku od 48 sati, dobiti negativni ishod testa. Jedino ako je pozitivan, Zavod za javno zdravlje ga zove telefonom.

Dok čeka na rezultat testa, povratnik je dužan biti u samoizolaciji u svom smještaju.

Tko se ne testira na ulasku – recimo jer je došao automobilom i nije zastao na nekoj od stanica za testiranje na autoputu – može to učiniti besplatno i u narednih deset dana u nekom od laboratorija ili kod svog ljekara opće prakse (u međuvremenu ne smije da napušta kuću).

U protivnom, mora provesti punih 14 dana u karanteni. To važi čak i onda kada putnik na ulasku ne dobije nikakav papir ili obavještenje. Kazne za nepoštovanje karantina su drakonske u pojedinim pokrajinama.

Kako će biti od 1. listopada?

Za sada još nije potvrđeno, ali najvjerojatnije će od početka listopada biti ukinuto testiranje povratnika iz rizičnih zemalja na ulasku u zemlju.

Tada će oni morati biti u kućnoj samoizolaciji ili punih 14 dana ili najmanje pet dana nakon čega bi se testirali u osobnoj režiji i, kada stigne negativni nalaz, bili oslobođeni karantene.

Tk uopće smije iz BiH u Njemačku?

Ulazak iz rizičnih zemalja dozvoljen je i dalje samo njemačkim državljanima i strancima koji žive i rade u Njemačkoj. Osim toga, ljudima koji dolaze poslom, poput vozača kamiona ili sezonskih radnika, onima koji moraju na sud, imaju zakazano liječenje ili idu u posjet bračnom partneru. Turistički posjeti su zabranjeni.

Je li se Njemačkoj isplatilo masovno testiranje putnika?

Na to je teško odgovoriti. S jedne strane, ima pokrajina gdje je posljednjih tjedana oko trećina ukupnih registriranih slučajeva korone zapravo kod povratnika u zemlju – oni možda ne bi bili otkriveni bez masovnog testiranja. Po udjelu prednjače došljaci s Kosova, zatim Turske, a onda daleko iza njih slijede Hrvatska i Srbija.

S druge strane, nakon milijuna testova na ulasku u zemlju, virus je potvrđen kod jednog postotka testiranih. Institut „Robert Koh“ ne želi ocjenjivati je li to uspjeh ili nije. Kritičari vjeruju da to može bolje uz manje trošenje resursa – ako se testira ciljano.

K tomu je u Bavarskoj, gdje većina ljudi ulazi cestovnim putem, došlo do pravog kaosa. Loše organizirane stanice za testiranje u kojima bez digitalnih datoteka rade volonteri, a ne stručnjaci, dovele su do toga da se deseci tisuća proba uzetih od putnika nisu mogle obraditi na vrijeme. Među njima je bilo preko tisuću pozitivnih na koronu, koji su zatim prekasno obaviješteni.

(N1)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend